Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 14. aprill 2023

Seminar või ajurünnak ajaloolises Palmse mõisas laeb akusid ja paneb kujutlusvõime elama

Kui otsite kohta seminari, koosoleku, koolituse või muu töise sündmuse korraldamiseks, siis pealinnast vaid tunniajalise autosõidu kaugusel asuvas muinasjutulises Palmse mõisas on olemas kõik vajalik ja enamgi veel, mida on tarvis ühe tasemel ja meeldejääva ürituse korraldamiseks. Siin saab korraldada seminari nii ajaloolises stiilis kui ka tänapäevase nutimaailma modernseid võlusid kasutades.
Foto: Virumaa Muuseumid

Kes on Palmse mõisas käinud, see teab, kui eriline on see mõisakompleks. Mõisa tunnuslause „Ajalugu elab siin” tähendab, et külastus- ja toitlustusvõimalused koos Palmse kui vabaõhumuuseumi külastamisega loovad külalistele tunde, nagu reisiksid nad ajakapslis tagasi 19. sajandisse. See võrratu ajalugu, arhitektuur ja looduskeskkond ei jäta kedagi külmaks.

Palmse mõisa territooriumil on võimalik läbi viia väga erineva sisu ja eesmärgiga sündmuseid. Siin on 36 täielikult taastatud rajatist ning palju erinevaid võimalusi nii lõbusate pidude kui ka asjalike koolituste ning seminaride läbiviimiseks. Töötuba või koosoleku võib korraldada näiteks mõisnike või talupoegade stiilis või viia unikaalses mõisakompleksis hoopis läbi kaasaegse tehnikaga rahvusvaheline ja mitmepäevane seminar, kuhu mahub lahedalt kuni 80 osalejat.

Foto: Virumaa Muuseumid

Palmse mõisa direktori Merili Vipperi sõnul on seni Palmse mõisa suurima osalejate arvuga sündmus korraldatud sajale inimesele, ent õuealal see-eest pole piire ning vastu võetakse ka tellimusi näiteks 150 külalisega sündmustele. Mitmepäevaste sündmuste läbiviimiseks on ööbimiseks kaks külalistemaja, mis kokku pakuvad 40 eriilmelist tuba ja 86 voodikohta. Seminaride ja töötubade läbiviimiseks on olemas kõik vajalik alates pabertahvlist, markeritest, dataprojektorist, ekraanidest kuni helitehnika ja kiire traadita internetini.

Palmse – mõis, mis elab sõna otseses mõttes

Toitlustuse osas pakub mõis oma kokkade poolt valmistatud erilisi toiduelamusi, menüüd peakoka sulest ning loomulikult kasutades seejuures võimalikult palju kohalikku toorainet. Külastajad hindavad kõrgelt Palmses pakutavaid toiduelamusi ning veel aastaid hiljemgi jõuavad mõisakööki nende komplimendid.

„Mõisa suur eelis on mõisaaed, mis teeb köögiga tihedat koostööd. Peakoka soovid köögiviljade ja maitsetaimede osas viivad ellu aednikud ning nii see maitsev ja tervislik kõik mõisaaiast ja kasvuhoonetest potti liigub. Nõnda oli see sadu aastaid tagasi ning nii on see ka praegu,” ütleb Vipper. Omaette väärtuseks on tema sõnul õunapuuaed, kus püütakse säilitada võimalikult palju vanu õunapuusorte. Palmse õuntest valminud mahl ja majakook on pidulaual alati esindatud.

Tulge külla Palmse mõisaparki!

Pärast mitmeid aastaid on Palmse mõisa park taas külastajatele tasuta avatud ning soovi korral on külastajatel võimalus toetada suure aia ning Palmihoone arendamist ja hooldamist. Palmse mõisa aednikel on plaan tuua tagasi aias kunagi kasvanud ajalooliste taimede kollektsioon ning teha barokkaiast Eesti musternäide prantsuse pargikunstist, kuhu tudengid ja teised teemast huvitatud inimesed saaksid tulla uusi teadmisi omandama ning inspiratsiooni saama. Lisaks aiakülastamisele saab väisata ka mõisa härrastemajas asuvat muuseumit, kuid selleks tuleb soetada pilet.

Foto: Virumaa Muuseumid

Toidukohti on mõisaalal mitmeid, peale Palmse kõrtsi ja Altja kõrtsi pakutakse lahkelt välja põnevaid menüüsid nii Viinavabriku restoranis Von der Pahlen kui ka peamaja veinikeldris. Suvisel perioodil on aga tiigi kaldal avatud kohvik Isabella, kus saab nautida mõnusaid suupisteid ja jahutavaid mokteile.

Kõige tähelepanuväärsem on kogu mõisakompleksist kahekordne barokkstiilis härrastemaja, mis oli ajalooliselt alates 1670. aastatest kuni eelmise sajandi alguseni kasutusel von der Pahlenite perekonnaelamuna. Tänaseni ripub härrastemaja muuseumi söögisaalis Baltisaksa kunstniku Olga Julie von der Pahlen menüü, mille järgi on mõisas hakata plaanis pakkuma 8-käigulist maitseelamust.

Foto: Virumaa Muuseumid

Kevadel valmib koostöös Karakter teatri eestvedaja Ivo Leegiga mõisamüsteerium, mis on seminarikorraldajatele suurepäraseks võimaluseks pakkuda osalistele asjaliku töö kõrvalt põnevust ning kasvatada meeskonnatunnetust. Mõttetööst vaba aega saab täita ka saunakülastamise või huvitavate ekskursioonide ja programmidega, näiteks ravimtaimede ajaloolist meditsiinilist kasutamist tutvustav „Mõisniku tervisetinktuur” ja sepikoja töötuba „Soss-sepast sepaselliks”.

„Oleme valmis korraldama külastajale just sellist sündmust, mida soovitakse,” ütleb Merili Vipper. „Avatud meel ja tahe meie suurepärase meeskonnaga koostöös annavad teile parima elamuse kauni Lahemaa looduse keskel olevas mõisakompleksis!”

Põnevat lugemist Palmse mõisa ja seminaride pidamise kohta leiab siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700