Autor: Financer.com • 30. juuni 2023

Kas kiirlaen on ohutu?

Eraisiku kiirlaen on loodud lühiajaliste rahaliste raskustega toimetulekuks ehk nagu nimestki võib aru saada, jõuab positiivse laenuotsuse korral raha mõne tunniga laenaja kontole. Protsess ise on kiire, minimaalse bürokraatiata ja toimub enamasti interneti teel. Ent kui ohutu selline kiirelt tulnud laenukohustus on?

Tüüpiline kiirlaen võib pakkuda paindlikku rahastamist inimestele, kellel on vaja ootamatus olukorras kiiret lahendust. Samas on igal laenul ka teine külg – kallid tasud ja kõrge krediidikulukuse intress võib muuta kiirlaenu riskiks jääda võlgadesse. Seega tasub olla ettevaatlik ning enne laenuvõtmist järele mõelda, kas see on parim variant probleemist vabanemiseks.

Reeglina on kiirlaenu väljastamise reeglid leebemad teistest laenudest, nagu kodu- või autolaen. Nii võib juhtuda, et laenu saavad ka need, kelle maksekäitumine ei ole seni olnud kõige eeskujulikum. Aga mis juhtub, kui võlgnik kiirlaenu tagasi ei maksa? Tõenäoliselt saadab laenuandja võla edasi inkassofirma kätesse ning see toob kaasa veel rohkem kulusid. Kui võlgnik ka siis ettenähtud makseid ei teosta, võib teda juba kaevata edasi kohtusse. Selle vältimiseks tasub alati maksehäirete korral võtta kohe ühendust laenuandjaga ning püüda vastastikusel kokkuleppel näiteks laenutähtaega pikendada või maksepuhkust saada. Kui teie senine maksekäitumise on aga laitmatu ning teil pole liiga suuri rahalisi kohustusi, pole teil kindlasti ka probleeme kiirlaenumaksete tasumisega.

Kiirlaenul puudub enamasti nii-öelda füüsiline dokumentatsioon ja seda saab taotleda veebis, kasutades lihtsalt nutiseadet. Laenutaotluse esitamiseks peab sisestama oma isiku- ja sissetulekuandmed ning laenuandja võib esitada lisaküsimusi andmete õigsuse kontrollimiseks. Enne kiirlaenu võtmist tasub siiski tõsiselt kaaluda, et ehk on olemas soodsamaid võimalusi – kuna kiirlaenu antakse enamasti tagatiseta, on laenuandja risk selliste laenude puhul suurem ning ka laenu intressimäär on kõrgem.

Kindlasti tasub enne laenulepingu sõlmimist võrrelda erinevate pankade ja finantsasutuste pakkumisi laenuvõrdlusportaalist, kust leiab kõik Eesti pakutavad laenud ning nende tingimused vaid 30 sekundiga.

Laenates nutikalt, säästate rohkem!

https://financer.com/ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700