Autor: Rahva Raamat AS • 15. august 2023

Töötajate enesearengu soodustamine ja positiivse õhkkonna loomine ettevõtte raamatukogu toel

Tänapäeva kiire tempoga töökeskkonnas on oluline luua toetav ja positiivne õhkkond, et kasvatada meeskonnatunnet, soodustada töötajate enesearengut ja tagada organisatsiooni jätkusuutlikkus. Üks võimalus sellise keskkonna saavutamiseks on luua kontorisse raamaturiiul või lausa raamatukogu, mis pakub palju enamat kui lihtsalt raamatute kogu - see võib muuta organisatsiooni sisekultuuri ja töökeskkonda.

Järgnevalt selgitame, kuidas luua inspireeriv ja enesearengut soodustav raamatukogu oma meeskonnale ning miks on see tark investeering.

Neli põhjust, miks luua kontorisse raamatukogu

Ivar Raave toob oma raamatus “Juhtimise jalajälg” esile, et ettevõtte jätkusuutlikkuse tagamiseks peab juht kujundama suhteid tööl ning aitama kaasa töötaja isikliku potentsiaali teostamisele. Järgnevalt loetleme põhjused, kuidas aitab raamatukogu kaasa ettevõtte edule ühtsustunde, meeskonnatunnetuse ning töötaja isikliku potentsiaali arendamise kaudu.

1.Töötajate heaolu tõstmine: kontori raamatukogu on töötajate jaoks lõõgastav ja inspireeriv koht, kus on võimalik saavutada meelekindlus ning harmoonia.

2.Loovuse ja innovatsiooni edendamine: raamatute lugemine võib viia uute vaatenurkade ja ideede avastamiseni, stimuleerida loovust ning innovatiivset mõtlemist.

3.Jätkuõppe edendamine: raamatukogu soodustab ettevõttes õppimise ja enesearengu kultuuri. Aitab töötajatel tõsta erialaste teadmiste taset ning laiendada silmaringi mitmetel teemadel ja teostada isiklikku potentsiaali.

4.Meeskonnatunnetuse kasvatamine: raamatukogu loob ühise ruumi, mis julgustab töötajaid suhtlema ja arutlema loetud raamatute üle, loob võimaluse meeskonnatööks ning tekitab ühtsustunde.

Viis praktilist nõuannet, kuidas luua kontorisse raamatukogu

Kui olete teinud otsuse rajada ettevõttesse raamatukogu, siis nüüd anname soovitused, kuidas alustada: milline võiks olla loodav ruum, kollektsioon ja mida veel silmas pidada lugemisnurga loomisel.

1.Vaadake üle olemasolev ruum: leidke kontoris vaikne ja mugav ala, kuhu saab luua raamatukogu. See võib olla osa puhkeruumist või mõni alakoormatud konverentsiruum.

2.Valige kvaliteetne mööbel: investeerige mugavatesse istekohtadesse, riiulitesse, laudadesse ning valgustusse, et luua hubane ja kutsuv lugemisnurk. Asetage riiulile atraktiivsed raamatutoed, mis köidavad tähelepanu ning aitavad teemasid eraldada.

3.Valige mitmekesine kollektsioon: raamatuid valides hõlmake erinevaid žanreid, alates ilukirjandusest ja eneseabiraamatutest kuni erialase kirjanduseni. Uurige kindlasti ka töötajate huvisid ning eelistusi.

4.Küsige töötajatelt soovitusi: julgustage töötajaid pakkuma raamatuid, mida nad soovitaksid lugeda. Töötajate kaasamine teeb raamatukogust huvitava projekti.

5.Rakendage laenutussüsteem: looge lihtne laenutussüsteem, et jälgida raamatute ringlust.

Viis soovitust, millised raamatud peaksid olema kontori raamatukogus

Teame, et raamatukogu loomine nullist ei ole lihtne, sest raamatuid on palju ja inimeste vajadused erinevad. Sellepärast anname mõned juhised, millistel teemadel raamatuid ettevõtte lugemisnurka valida.

1.Enesearenguks: raamatud aja planeerimisest, juhtimisest, investeerimisest ja suhtlemisoskusest aitavad inimestel kasvada nii isiklikult kui ka erialaselt. Näiteks: „Juhtimise jalajälg“, „Ratsionaalne emotsionaalsus“, „Raha psühholoogia“, „Esmalt küsi „Miks““, „Tööga õnnelikuks“, „5 sekundi reegel“, „Aatomharjumused“, „Palgateadlik läbi elu“, „Machiavelli naistele. Kuidas teada oma väärtust ja tööturul läbi lüüa“.

2.Erialased teadmised: teosed, mis pakuvad väärtuslikku teavet teie tööstusharu kohta, aitavad töötajatel olla kursis viimaste arengutega. Näiteks: „Praktiline teenusedisaini käsiraamat ettevõtjale“, „Lühike õpetus B2B turundusest ja müügist“, „Müü ise või müüakse sulle“.

3.Ilukirjandus ja romaanid: ilukirjandusraamatud võimaldavad töötajatel sukelduda kaasahaaravatesse lugudesse ja lõõgastuda pausidel. Mõned soovitused: „Kus laulavad langustid“, „Lihtsate asjade tähtsus“, „Teel“, „Loomade farm/1984“, „Väike prints“.

4.Tervis ja heaolu: tervisliku eluviisi järgimist ja üldise heaolu saavutamist toetavad raamatud toitumisest, treeningust ja vaimsest tervisest. „Tugev aju“, „Vigastusteta jooksmine“, „Kuidas võita sõpru ja mõjutada inimesi“, „Hea elu“, „Puhkamise kunst“, „Mõtteviis“, „Hea une teejuht“.

5.Inspiratsioon ja motivatsioon: kütkestavad edulood ja biograafiad innustavad inimesi püüdlema oma unistuste poole. Sobivad raamatud on: „Rajajad“, „Lugu mungast, kes müüs maha oma Ferrari“, „Nihutades piire“, „Elon Musk: Inventing the Future“, „Jalajälg“, „Michelle Obama. Minu lugu“, „Astrid Lindgren. Päev nagu elu“, „Labürindist välja“.

Ettevõttete kogemused raamatukogu loomisel

LHV panga maakleritegevuse osakonna juht Sander Pikkel tõstab esile organisatsiooni raamatukogu: „LHV raamatukogu loodi Andres Viisemanni algatusel 2008. aastal, kui LHV kolis CityPlaza hoonesse. Täna saab raamatuid laenutada kõigis kolmes LHV kontoris: Tallinnas, Tartus ja Pärnus. Raamatukogu eesmärk on inimeste investeermis- ja majandusalaste teadmiste kasvatamine. See on seotud meie ettevõtte visiooniga, et inimesed ja ettevõtted julgeksid suurelt mõelda ning ette võtta. Raamatukogu kaudu toetame tasuta nende enesetäiendamist.“

Eesti Töötukassa on loonud karjääriraamatute raamatukogu nii klientidele kui ka oma töötajatele. Oskuste arendamise ja karjääriteenuste osakonna peaspetsialist Teele Traumann sõnab: „Raamaturiiulil leidub vajalikku lugemist karjäärivalikute, enesearengu, tervisliku tööelu, töömaailma trendide ja ettevõtluse kohta. Näiteks oleme klientidele soovitanud Monika Larini raamatut „Mis värvi on töö“ – see annab kliendile head tööriistad, kuidas hakata karjäärimuutust tegema. Ka oma töötajatel on võimalus lugeda tööalaselt edasiviivaid raamatuid juhtimise, nõustamise, kommunikatsiooni jm kohta. Omaalgatuslikult lõid töötajad ilukirjanduse lugemisnurga, jagades kolleegidega loetud raamatuid.“

Looge ettevõtte raamatukogu Rahva Raamatu abiga

Rahva Raamatu töötajate kogemuste ja raamatute laia valiku abil saate luua kontorisse raamatukogu, mis tõstab teie töötajate professionaalsust, avardab silmaringi, innustab isiklikku arengut ning laiendab arusaamist terviklikust heaolust. Ühtlasi loob positiivse õhkkonna ettevõttes ja kasvatab meeskonnatunnet. Rahva Raamatu mitmekesine kollektsioon pakub midagi igale töötajale, alates erialastest teadmistest kuni kaasahaaravate lugudeni. Koos saame moodustada kontorisse raamatukogu, mis aitab teil luua inspireeriva ja produktiivse töökeskkonna ning edendada ettevõttes õppimise kultuuri.

Registreeru Rahva Raamatu kodulehel ettevõttena ja hakka Rahva Raamatu ärikliendiks. Kui sul on küsimusi ja vajad abi, kirjuta [email protected].

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700