Autor: UAB Lonas • 31. detsember 2023

8 asja, mida peaksite teadma enne uue madratsi ostmist

Foto: Pexels.com

Uni moodustab väga suure osa meie elust, seega ei tohiks uue madratsi ostmisest kõrvale hiilida. Madratsite valik on tänapäeval väga lai ja igaüks võib leida endale sobiva variandi. Kuid selleks, et osta kõige mugavam ja parim madrats, on vaja ka mõningaid teadmisi.

1. Madratsit tuleks vahetada umbes iga 7-10 aasta tagant. Märgid, mis tavaliselt viitavad sellele, et on aeg madrats välja vahetada, on järgmised: deformeerunud pind (augud, muhud jne), püsti tõustes tunned valu seljas või muudes kehaosades, magamine ei ole enam lihtsalt mugav, isegi kui madratsit ümber keerata, vedrud nagisevad, madrats näeb kulunud, vana, tolmulestade poolt vaevatud välja. Kui märkate neid märke, lõpetage magamine vanal, ebamugaval madratsil, lõppude lõpuks on uni oluline osa meie elust, seega hoolitsege oma mugavuse eest.

2. Voodipõhi võib samuti määrata teie valikut. Lateksist, viskoelastsed ja enamik vahtpolüuretaanist madratseid asetatakse voodilippidele, et tagada korralik õhu- ja niiskusventilatsioon ning vältida hallituse tekkimist. Kvaliteetne, sileda ja hästi jaotatud lamell aitab madratsil kauem vastu pidada.

3. Teadke oma voodi mõõtmeid - mõnikord võib selline lihtne asi ununeda. Samuti peaksite teadma, et madrats ei tohi olla voodiraamist väiksem. Kõrgemad madratsid (umbes 24-27 cm) on soovitavamad jämedamatele inimestele, teised võivad valida madalamad.

4. Hea madrats ei tohiks kahjustada teie tervist, peaks hoida alati selgrooga sirgelt ja tagama mugavustunde. Kuid me kõik oleme erinevad, seega on hea madrats igaühe jaoks erinev. Kõva madrats sobib suurematele inimestele või seljavalu all kannatavatele inimestele, pehme madrats neile, kes soovivad magada väga pehmelt või kaaluvad kuni 60 kg, ning vahepealne variant oleks keskmise kõvadusega madrats. Kui te ei tea, millist kõvadust te vajate ja mida soovite, kasutage võimalust proovida madratseid, lamage nendel (soovitatav on asend, milles tavapäraselt magate), pöörake end ümber ja hinnake oma tundeid enne otsuse langetamist.

5. Kui valite kvaliteetse anatoomiliste tsoonidega madratsi, siis teie keha tõesti tänab teid, sest seda tüüpi madratsi puhul on lihastel kergem koormust kanda. Anatoomiliste tsoonidega madrats on kohati pehmem või kõvem, näiteks õla- ja puusapiirkonnad on pehmemad ja selgroog on kõvem. Turul on 3, 5 või 7 tsooniga madratseid, kuid 7 anatoomilise tsooniga madratsid teevad oma tööd kõige paremini.

6. Uurige, milliseid madratsitüüpe on saadaval. Praegu pakutakse kõige sagedamini vedrumadratsid, lateks, vahtpolüuretaan ja viskoelastseid. Igal neist on omad plussid ja miinused:

• vedrumadratsid on hästi õhku läbilaskvad, neil on jahe magada, seega sobivad need inimestele, kes kipuvad palju higistama, kuid on suhteliselt lühiajalised;

• lateksmadratsid kestavad kaua, ei tooda tolmulesta, sobivad raskematele inimestele, kuid on rasked, ei sobi väga hästi inimestele, kes kipuvad higistama, eritavad spetsiifilist lõhna;

• vahtpolüuretaan ja viskoelastilised madratsid kohanduvad väga hästi inimese vormiga, pakuvad suurt mugavustunnet, on hingavad, ainult viskoelastilised madratsid võivad olla mõnele liiga kuumad, et magada nendel.

Tootjad võivad pakkuda madratseid ja naturaalsuse toetajaid – madratseid kookoskiu, lambavilla või muude looduslike täidistega. Kahjuks võivad tolmulestad mõne aja pärast hakata viimastes paljunema.

7. Kui soovite, et madrats kestaks kauem, peate hoolitsema hügieeni eest. Neid tuleb aeg-ajalt tuulutada ja pöörata. Valige madratsid, millel on antibakteriaalsed ja antiallergilised omadused, lisaks ostke hügieenilised katted. Nii tagate ka oma tervise ja kaitsete madratseid pikema aja jooksul kulumise ja plekkide eest.

8. Kui te ei ole voodis üksi, peate arvestama teise inimese unevajadusi, tervist jne. Seepärast otsige madratsit kindlasti koos oma partneriga, et leida teile mõlemale vastuvõetav variant. Kõige tähtsam on meeles pidada, et madrats peab olema teile mõlemale mugav.

Kõik need nõuanded aitavad teil kindlaks teha, millised madratsid sobivad teie vajadustele kõige paremini ja annavad teile võimaluse nautida katkematut ja lõõgastavat ööund. Olge enda suhtes avatud, julgege astuda esimesed sammud sobivaima madratsi otsimisel ja peatselt, juba pärast esimesi öid, tänate ennast.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700