25. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalitöö kutsestandard aitab karjääri planeerida

Sel suvel kinnitati personalitöö valdkonna kutsestandardid viiel tasemel: personalitöötaja I, personalispetsialist II, III ja personalijuht IV, V.

Seda pärast pooleaastast tööd, mille käigus Eesti Personalitöö Arendamise ühing PARE koostöös Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutusega uuendas seni kasutada olnud personalispetsialisti III standardi, määratledes lisaks spetsialistile ka personalitöötaja ning -juhi kompetentsi kõigil viiel tasemel.

Kinnitatud kutsestandard on eelkõige heaks abivahendiks personalitöö valdkonna professionaalidele oma karjääri ja arenguloo planeerimisel. See annab süsteemse ülevaate erinevates tasemetes kirjeldatud haridusnõuetest, vajalikest oskustest, teadmistest, kogemustest, väärtushinnangutest ja isiksuseomadustest.

Oma hetketeadmiste, -oskuste ja senisaadud kogemuste kaardistamine ning võrdlemine soovitud kutsetaseme vastavate nõuetega võimaldab koostada isikliku arengu plaani ning konkretiseerida koolitusvajaduse.

Uudseks personalivaldkonnas töötajatele on võimalus esmakordselt Eestis sooritada standardi nõuetest lähtuv kutseeksam ning saada nii rahvusvaheliselt tunnustatud kutsetunnistuse omanikuks. Nii töötajale endale kui ka tema tööandjale annab kutsetunnistus garantii olemasoleva kvalifikatsiooni headuse kohta, tõstes nõnda tunnistuse omaniku konkurentsivõimet tööturul.

Kellele vajalik?

PARE kui kutset omistav organ peab väga oluliseks kutseeksamile eelnevate ja standardi nõuetele vastavate koolitusprogrammide pakkumist. Seetõttu on PARE ja Avaliku Teenistuse Arendus- ja Koolituskeskuse koostöös korraldatava ning sügisel algava personalitöötaja baaskoolituse sisu viidud täielikult vastavusse standardi nõuetega. Selle lõpetajatel on 2005. aasta kevadel võimalik esmakordselt saada kutsetunnistuste omanikeks.

Ka personalijuhid saavad oma teadmisi värskendada. Seda sel sügisel taas algava PARE ja EBS Juhtimiskoolituse Keskuse poolt läbiviidava inimkapitali kaasaegse juhtimise arenguprogrammi käigus.

Kes veel saavad kutsestandardit kasutada?

Eelkõige tööandjad, kellele kutsestandard annab väärtusliku materjali peronalispetsialisti või -juhi värbamiseks, ametikirjelduste loomiseks ja kompetentsi kaardistamiseks.

Ka koolitajad ja haridusasutuste esindajad, kes saavad vastavate õppekavade koostamisel aluseks võtta standardis kirjeldatud oskused ja teadmised. Seda tänuväärset võimalust on kasutatud Tallinna majanduskoolis, mille personalitöö õppekava korrigeeriti juba sel suvel vastavalt kutsestandarditele.Ning muidugi personalitöö valdkonna õppurid.

Autor: Argo Võigemast

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700