2. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paindlik töö aitab plaanida aega ja valida kohta

Paindlikest töövõimalustest räägitakse tööturu arengut iseloomustades üha enam.

Aga kuidas ikkagi rakendada paindlikkust seal, kus liinitöö või klienditeenindus nõuab töötajatelt kellast kellani kohal olekut?

Millised paindliku töökorralduse võimalused ja probleemid on organisatsioonides, kes soovivad kaasata oma projektidesse osaajalisi või põhikohaga mujal töötajaid?

Ärileht kutsus seda arutama kaupmeeste liidu tegevdirektori Marika Merilai ja Eestimaa looduse fondi juhatuse esimehe Jüri-Ott Salmi.

Kommentaar

Marika Merilai, Eesti kaupmeeste liidu tegevdirektor

Kaubanduses on paindlik tööaeg

Stereotüübi kohaselt tähendab müüjana töötamine pikki üksluiseid tööpäevi. Tegelikult on enamikus kauplustes vägagi mitmekesised ja paindlikud tööpäevad.

Soovi korral saab poes töötada osalise tööajaga ja graafiku alusel. Need võimalused sobivad hästi kas tudengitele või lastega emadele ja suvel ka õpilastele.

Enamik toiduga kauplevaid ettevõtteid on avatud nädal läbi kella 9-22, üksikud 8-23. Seega saab oma tööaega kombineerida nii päeva kui ka nädala lõikes. Suhteliselt levinud on graafik, kus kahele täispikale tööpäevale järgneb üks puhkepäev. Selveri ketis on aga näiteks võimalik olla graafiku järgi ühel nädalal tööl viis päeva (nt E, T, R-P) ja teisel nädalal kaks päeva (K, N). See annab töötajale piisavalt vabadust plaanida oma vajalikke toimetusi.

Kommentaar

Jüri-Ott Salm, Eestimaa looduse fondi tegevjuht

Kaugtöö on kahepoolselt kasulik

Häda ajab härja kaevu. Mittetulundusühingute ja sihtasutuste eelarve on väga piiratud ja häid töötajaid on raske leida. Eestimaa looduse fondis (ELF) oleme seetõttu rakendanud usinalt paindlikke töövorme. Meil töötab kokku 23 inimest, kuid alaliselt on Tartus kontoris vaid sekretär, tegevjuht, pressiesindaja ja raamatupidaja. ülejäänud on valdavalt projektijuhid ja töötavad üle Eesti. Suur osa neist teeb tööd distantsilt, osalise tööajaga või vabatahtlikult.

Osalise tööajaga töötamisel on mitmeid eeliseid: meie töötajatest on väga paljud ka magistrantuuris või doktorantuuris. Paindlik töövorm võimaldab neil õpinguid lahedalt jätkata. Samuti on neid, kes on poole kohaga tööl ka mõnes teises ettevõttes. Me ei saa pakkuda inimestele väga suurt palka, aga see-eest saame pakkuda missioonitundega eneseteostusvõimalust, mis on meie tublidele töötajatele oluline!

Distantsilt töötamisel on ka omad miinused. Inimesed ei saa kokku, ei toimu sotsiaalset suhtlust ja töötajate tegemised pole kergesti kontrollitavad. Ka jäävad kontorist eemal olevale inimesele ettevõtte muud tegemised kaugeks ja võõraks.

Majanduslikult on distantsilt töötamine organisatsioonile üsna kasulik - pole vaja suurt kontoripinda ja seega saame kontorikuludelt kokku hoida.

Artikli originaal

Autor: Seeder konsultatsioonid

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700