15. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida juua?

Suvel juuakse oluliselt rohkem kui mistahes muul aastaajal. Joome mahla, vett, mullijooke"¦ Ja ongi õige, suvel peabki jooma, kuumaga kaotab keha palju vedelikku. Kuid millised olemasolevatest jookidest on kasulikud ja millistest tuleks hoiduda?

Tegelikkuses on nii, et iga jook on omamoodi kasulik või kahjulik, oleneb ainult manustatavatest kogustest. Kui näiteks soovitatakse tarbida 2 liitrit vett päevas, siis kohvi või mahla kogused, mida päevas tarbida, on hoopis teistsugused.

Must tee

Kõige populaarsem jook Inglismaal ja Araabiamaades. Populaarsuselt teine jook kogu maailmas peale vee. Kõikide erinevate teesortide seast on just must tee kõige menukam.

Kasulikud omadused:

Must tee omab kahtlemata positiivset mõju inimese organismile. Tänu kofeiinile annab tee juurde töövõimet ja energiat. Kusjuures, teadlased on tõestanud, et tee ergutav toime on märksa pikaajalisem kui kohvil. Lisaks aitab tees leiduv tanniin võidelda erinevate haiguste ja nakkustega.Tees leiduv fluor on hammastele hea, pealegi leidub juba kahes tassis tees päevaks vajalik fluori kogus.Must tee kaitseb stressi eest, parandab enesetunnet, neutraliseerib vabade radikaalide toimet, tõstab vererõhku.

Ole ettevaatlik!

Suured kogused musta teed võivad kaasa tuua unetuse, südamekloppimise, rikkuda seedimist ning tekitada veenilaiendeid.

Päevane soovituslik kogus: 3-4 tassi teed päevas on piisav

Roheline tee

Loetakse üheks kõige tervislikumaks joogiks maailmas. Rohelisel teel on palju väga kasulikke omadusi. Teadlased avastavad ikka ja jälle mõne uue kasuliku omaduse.

Kasulikud oamdused:

Kaitseb südame-veresoonkonna haiguste eest, tugevdab veresooni, normaliseerib vereringet, alandab kolesterooli. Lisaks sellele ennetab vähki, omab põletiku- ja valuvaigistavat toimet, tugevdab hambaid (kui juua suhkruta), aitab väjutada jääkaineid organismist, tasakaalustab seedimist, ennetab neeru- ja sapikivide tekkimist, pikendasb eluiga ja aitab kõhnuda.

Ole ettevaatlik!

Suured kogused rohelist teed võivad halvasti mõjuda maksa ja neerude tööle. Kellel on kõrgvererohutõbi, ärge parem rohelist teed jooge, kuna roheline tee võib vererõhku tõsta.

Päevane soovituslik kogus: 4-5 tassi , parem kui ilma suhkruta, lisage sidrunit

Kohv

Kõige joodavam hommikujook kogu maailmas.

Kasulikud omadused:

alandab südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski (eriti naistel), kasulik Alzhaimeri, suhkruhaiguse, maksatsirroosi puhul, ergutab mälu, tänu kofeiinile turgutab, annab särtsu, aitab ärgata, parandab enesetunnet.

Ole ettevaatlik!

tõstab vererõhku ja kolesteroolitaset, suurendab iseenesliku abordi ohtu rasedatel naistel.

Päevane soovituslik kogus: 2 tassi ipäevas

Kakao

Laste poolt palavalt armastatud jook. Omab hulgaliselt kasulikke omadusi.

Kasulikud omadused:

pikendab eluiga, stimuleerib vaimset võimekust, ergutab; kuid samas ei tõsta vererõhku. Regulaarne kasutamine vähendab ohtu haigestuda vähki, infarkti, diabeeti. Aitab kaasa haavade paranemisele ja vähendab maohaavade tekkimise riski. Lisaks sellele vähendab kakao kortse ja naha vananemist

Ole ettevaatlik!

Võib esile kustuda ärevust. Osade teadlaset meelest võib kakaost sõltuvus tekkida. Kuid tegelikult pole siiani väga palju uuritud selle joogi kahjulikke mõjusid.

Päevane soovituslik kogus: 1-3 tassi

Puuviljamahlad

Kasulikud omadused:

normaliseerivad vitamiinide kogust organismis. Puuviljamahlas on samad kasulikud omadused mis puuviljadeski, millest mahl tehtud on. Näiteks apelsin kaitseb hüpertoonia eest, greipfruudi mahl onkoloogiliste haiguste eest, jõhvikas kuseteede haiguste eest, õun vaimuhaiguste eest ja kirsimahlas on palju antioksüdante.

Ole ettevaatlik!

suhkrusisalduse tõttu on mahl kahjulik hammastele. Kanada teadlased on tõestanud, et mahlaga ei tohi ravimeid võtta, ravimite efektiivsus kahaneb niimoodi. Aga teised teadlased tõestasid, et igapäevane mahla tarvitamine tõstab naiste seas võimalust haigestuda diabeeti.

Päevane soovituslik kogus: klaas mahla päevas

Gaseeritud joogid

Need on väga popid just nooremate tarbijate hulgas.

Kasulikud omadused:

vähendavad söögiisu, suruvad selle alla

Ole ettevaatlik!

suurendavad võimalust haigestuda diabeeti ja rasvumisse. Hape, suhkur, või lisatud magusained sõna otsese mõttes söövad ära hambaemaili ja nii tekib kaaries. Viivad luudest välja kaltsiumi. Seedetrakti haigused võivad ägeneda, kutsuvad esile luu-ja lihaskonna haigusi

Päevane soovituslik kogus: arstid soovitavad üldse loobuda gaseeritud jookide tarvitamisest

 

Piimajoogid

Siia hulka kuulub kindlasti piim, aga ka keefir, hapupiim, joogijogurt.

Kasulikud omadused:

normaliseerivad seedetrakti tööd, parandavad südame-veresoonkonna tegevust, reguleerivad ainevahetust, tugevdavad luid, viivad organismist välja mürke, alandavad vererõhku, on kasulikud mälule, normaliseerivad und.

Ole ettevaatlik!

Piimatooted võivad tekitada vistrikke. Lastele ei peeta kasulikuks juua täispiima, kuna kutsub sageli esile seedehäireid ja südame-veresoonkonna haigusi

Päevane soovituslik kogus: 3-5 klaasi päevas

Mineraalvesi

Erinevad mineraalveed võivad avaldada erisugust mõju organismile:

Reguleerivad seedimist, Viivad välja mürke organismist, Kiirendab rakuvahetust, normaliseerib ainevahetust.Gaseerimata mineraalvesi on kasulikum

Ole ettevaatlik!

Küllastatud ineraalvesi võib kaasa tuua seedehäireid, näiteks gastriit.

Päevane soovituslik kogus: mõned klaasid päevas ilma gaasita

Vesi

Kasulikud omadused:

Inimorganism koosneb 80 % veest. Vesi on ülivajalik toiduaine igaühe jaoks. Ilma veeta inimene sureks. Ja see ongi vee kõige olulisem omadus!Lisaks soodustab regulaarne veejoomine seedimist, ainevahetust, rakuvahetust, kaitseb vabade radikaalide kahjulikku mõju eest.

Ole ettevaatlik!

kahjulik võib olla vaid saastunud vesi või liigsete lisaainetega vesi. Jälgige, et kasutate ikka ainult puhast vett.

Päevane soovituslik kogus: 2 liitrit vett päevas

Autor: Helle Laan

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700