Autor: Meditsiiniuudised • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs saab tulevase lapse sugu valida

Ameerikas kogub lapsevanemate seas hoogu tulevase maimukese soo valimine. Sellist võimalust pakkuvate kliinikute arv kasvab.

ühendriikides saavad vanemad lapse sugu valida eri protseduuride abil. Populaarseim neist on PGD, see tähendab, et munarakud viljastatakse kunstlikult, kirjutas Õhtuleht. Seejärel tehakse loote sugu kindlaks ja arstid siirdavad vanemate soovi kohaselt kas poisi- või tüdrukuloote emakasse. Teine tõhus võimalus on spermast X- ja Y-kromosoomi kandvate spermatosoidide eraldamine. Kui vanemad soovivad tütart, viljastatakse naine X-kromosoomi, kui poissi, siis Y-kromosoomi kandva spermatosoidiga.

Eestis ei luba seadus lapse sugu valida. Erandiks on vaid olukord, kui saab vältida tulevase lapse haigestumist raskesse soolisse pärilikku haigusesse.

Fertilitase erakliiniku peaarsti Ivo Saarma sõnul ei tohiks mitte mingil juhul soo valimise protseduur muutuda kõigile kättesaadavaks. Säärase võimaluse ulatuslik kasutamine võib tasakaalu sugude vahel paigast lüüa ja kaasa tuua demograafilise katastroofi.

Kuna teisteski riikides on sellised protseduurid keelatud, käiakse seda tegemas USAs. The Times kirjutab, et eriti agaralt käivad USA kliinikutes Suurbritannia elanikud.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700