Autorid: Allikas: www.aripaev.ee, aripaev.ee reklaamtekst • 28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Popimad erialad on juhtimine ja juuksuritöö

Masu on kasvatanud kutsehariduse populaarsust. Enim soovitakse õppida juhtimist ja haldust, juuksuritööd, lastehooldust, majandusarvestust ja maksundust, sekretäri- ja ametnikutööd, sotsiaaltööd ja nõustamist ning turismi.

"Negatiivse majandusprognoosi taustal sisendab tulevaseks tõusuks optimismi see, et noored väärtustavad haridust ja sealhulgas tõusvas joones ka kutseharidust," ütles haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas kutseõppeasutuste üle aegade suure vastuvõtu kohta.

Õpilaste vastuvõtt kutseõppeasutustes on tänavu kulgenud ladusalt, õpperühmad on võrreldes eelmise aastaga komplekteeritud palju arvukamalt, kusjuures mitmes kutseõppeasutuses vastuvõtt veel kestab, teatas ministeerium.

"Praegu on õppimise aeg, et valmistuda järgmiseks tõusuks. Usun, et noored, kes teevad valiku kutsekool i kasuks, ei kahetse - neid ootavad kaasaegsed õppekavad ja korda tehtud õppehooned," lausus Lukas.

Keskharidust eeldavad õppekavad on kogunud populaarsust, mis näitab, et kõik gümnaasiumilõpetajad ei siirdu koheselt kõrgkoolidesse ja valivad seega erialasid, millest loodavad huvitavat tööd ja kindlustunnet tulevikuks. Nende seas on mitmeid noori, kes on lõpetanud mõni aasta tagasi gümnaasiumi või katkestanud õpingud kõrgkoolis ja soovivad nüüd kindlat ametit õppida. Palju pürgib õppima noori, kellel põhihariduse baasil kutsekool läbitud, kuid kes soovivad nüüd selgeks õppida teisegi ameti. Lisaks veel täiskasvanud, kes on otsustanud uue ameti selgeks õppida.

Järjest enam levib ministeeriumi teatel komme, kus sisseastumisavaldust kutseõppeasutusse tullakse esitama terve perega, lapsevanemad kasutavad võimalust vaadata kooli õpperuume ning õpilaskodu, ühtlasi tunnevad paljud huvi täiskasvanutele pakutavate tasuta kursuste vastu.

17. augusti seisuga olid populaarsemad erialad juhtimine ja haldus, juuksuritöö, lastehooldus, majandusarvestus ja maksundus, sekretäri ja ametnikutöö, sotsiaaltöö ja nõustamine ning turism ja vabaajaveetmine. Neid erialasid saab peamiselt õppida keskhariduse baasil. Veel on populaarsed majutamine ja toitlustamine ning autoasjandus, kuhu toimub vastuvõtt nii põhihariduse kui ka keskhariduse baasil.

Õpilaskandidaadid olid kutseõppeasutustesse 17. augustiks esitanud 14 455 avaldust, koolide poolt planeeritud õppekohti on esimesel kursusel 10 748, keskmine konkurents ühele õppekohale on seega 1,3.

Autor: aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700