31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus teooria: miks me nutame?

Teadlased pakkusid välja uue teooria, mille kohaselt nutmise evolutsiooniline funktsioon on signaliseerida kaitsemüüride langetamist ja alistumist.

"Nutmine on väga spetsiifiline käitumine," ütles Tel Avivi ülikooli evolutsioonibioloog Oren Hasson. "Minu analüüs näitab, et nägemise uduseks muutvad pisarad vähendavad inimese enesekaitsevõimet ja on seega usaldusväärseks signaaliks allumise, abipalve ja grupi ühtekuuluvuse väljendamiseks."

Emotsioonidega kaasnevad pisarad on inimestele ainuomane nähtus. Varem on teadlased oletanud, et nutmine aitab kehast eemaldada stressikemikaale või lihtsalt enesetunnet parandada või terviseprobleemidest märku anda, kirjutas LiveScience.

Hasson selgitab aga, et kuna pisarad nägemist halvendavad, võivad nad aidata takistada agressiivset käitumist. Pisarad on ausaks signaaliks haavatavuse kohta, seega on tegemist strateegilise vahendiga teiste emotsionaalseks sidumiseks nutjaga.

Hasson arvab, et pisarad aitavad tugevdada ka isiklike suhteid. Näiteks saab pisarate abil näidata, et nutja allub ründajale, tunnistab tema üleolekut ning vajab teiste kaastunnet või abi. Kellegagi koos nutmine näitab Hassoni teooria järgi aga üheaegset kaitsemüüride langetamist, usaldamist, sõprust ja emotsioonide jagamist.

Hassoni uus teooria pakub uurimuses mitte osalenud Texase ülikooli evolutsioonipsühholoogi David Bussi sõnul siiani parima seletuse pisarate evolutsioonilise funktsiooni kohta. "Siiani on spekuleeritud pisarate võimalike funktsioonide üle, kuid idee pisaratest kui inimest nõrgestavast signaalist on täiesti originaalne," ütles ta.

Autor: sekretar.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700