23. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: karmi võimu valu

 "Kuningas Richard III" on psühholoogiliselt põnev etendus ajaloolistel teemadel, mille nüansse on maalinud värvilisemaks nii tragöödia autor William Shakespeare, lavastaja Barrie Rutter kui ka kogu lavastusse kaasatud näitetrupp.

Eelkõige on "Kuningas Richard III" puhul tegemist muljetavaldava teatrikunstisaavutuse, mitte aga niivõrd ajaloolistel faktidel baseeruva tõega, olgugi et suurt jagu näidendis esitatud fakte ajalugu siiski kinnitab.

Türann, kes mängis inimeludega lotot

Lahknevus tekib kuningas Richardi isiku juures - mehest, keda ajalooallikad kuigivõrd erksalt ei portreteeri, on Shakespeare'i näidendis saanud kaval, kalkuleeriv ja julm türann, kes žongleerib inimeludega nagu pallidega ning vahetab palle vastavalt mustrile ja meeleoludele.

 Shakespeare'i mainekas näitemäng on Richardi elulukku lisanud intriige ning võimendatud selle tõeseid detaile, mille tulemusena Richardi nimi on aegade jooksul enda ümber kogunud sedasorti kuulsust, millist sel (vähemasti sarnases mahus) Richardi eluajal kunagi olnud pole.

Psühholoogiliselt pinev kostüümidraama

Kuid see selleks. Näidendi vaadatavuse koha pealt pole Richardi isiksuseomaduste ning ka lugu edasi viivate pisidetailide ajalooline ehtsus õigupoolest kuigi oluline.

Kindel on see, et etenduse kontekstis on Richardi roll jõuline ja veenev. Lugu ise on kompaktne ning vaatamist on etenduses nii neil, kellele meeldivad psühholoogiliselt pinevad olukorrad, kui ka neil, kes hindavad etenduse juures efektseid kostüüme ning välist atribuutikat.

Näidend räägib sõjast ning võimuintriigidest, millega kaasnevad segase põhjusega surmad. Richard saab troonile, kuna kõrvaldab konkurendid ning jätkab võimu piiridega katsetamist ka päris tipus olles. Saatanliku ning riukaliku valitsejana, kes ise intriige punub, kõnnib Richard sõna otseses mõttes üle laipade. Kuna kogu oma eelneva elu on Richard lõkse meisterdanud teistele, ei ole midagi üllatavat ka kuninga enda langemises reetmise ohvriks.

"Näitemäng räägib kannatustest, mida sõda toob, aga ka sõja veetlevusest ja võlust. Riigist, mis püüab sõjakoledustest välja tulla, ja sõduritest, kes peavad kohanema rahuaja seadustega.

See on karm lugu diktaatori sünnist ja totalitarismi võrsumisest. Mehest, kelle süda on sama väändunud kui tema keha," ütles Briti lavastaja Barrie Rutter, kes etenduse Vanemuises lavale tõi.

Richard III lugu esmakordselt Eesti laval

"Kuningas Richard III" etendub Eestis esmakordselt. Et lugu ladusamalt publikuni jõuaks, esitavad näitlejad tekstiversiooni, mille on spetsiaalselt selleks tarbeks originaalkeelest eesti keelde tõlkinud Anu Lamp. Näidendi tekst on värsivormis, kuid sellest on välja jäetud mitteolulised seigad ning see keskendub vaid peamisele.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700