6. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: hiidsisalikud Maal tagasi

Miljoneid aastakümneid tagasi maal elanud dinosaurused on ellu ärganud - maailmatuuril olev sõu "Jalutuskäik dinosaurustega" toob nad täies suuruses ja omas keskkonnas publiku ette.

Järgmisel nädal toimuva üheksa eesti- ja venekeelse etenduse käigus viiakse vaatajad tagasi miljonite aastate taha. Kaadrid filmist "Jurassic Park" muutuvad tõeluseks, sest seni üksnes mängufilmidest ja animatsioonidest tuntud arvutigraafika abil valminud hiidsisalikud seavad ennast reaalselt ja täies suuruses neljaks päevaks Saku Suurhalli elama.

Etenduse "Jalutuskäik dinosaurustega" näol on ettevõtmise pressiesindaja Reno Hekkonensi sõnul tegemist väga mastaapse kogupereetendusega, mille sarnast varem pole hiidsisalikest tehtud ega Eestis nähtud.

 "Tegu on 15. dinosaurusega, kelle elu - sündimine, võitlus ja surm - Saku Suurhallis lahti harutatakse," selgitas ta. BBC samanimelise telesarja põhjal loodud etenduse efektsust ja ehedust aitab suurendada tema sõnul kogu keskkond - saal on muudetud n-ö juuraajastu pargiks, ühelt seina katvalt ekraanilt näeb huvitavaid visuaalseid efekte ning ei puudu ka rohke valgus- ning helimöll.

Hekkonensi sõnul, kes ise istunud etenduse publiku seas New Yorgis, muutis etenduse heaks see, et rõhku polnud pandud üksnes eriefektidele, vaid oli ka palju huvitavat infot, mis varasemast paljudele ehk teadmata.

"Kogu sõu jooksul oli laval õhtujuht, kes seletas ja jagas taustainfot. Ehk siis, kui lavale ilmus mõni dinosaurus, siis nii tema kui kogu ajastu kohta toodi välja huvitavaid fakte, mis mulle olid kohati täitsa avastuseks. Ma ei tea, kas ma magasin zooloogia tunnis, aga kõiki asju ma tõesti ei teadnud," sõnas Hekkonens naerdes. Kõike seda lubavad korraldajad ka Tallinna etendustel.

Dinosaurustega jalutama on oodatud Hekkonensi sõnul kõik, alates väikelapsest kuni vanaprouade ja -härradeni välja.

"Ma arvan, et kõige rohkem lõbu pakub see vast koolilastele, aga suurtele on ka väga palju huvitavat vaatamist," mainis ta. Nimelt mängitakse värvikalt läbi maa kontinentide lõhenemine, dinosauruste teke, klimaatilised muutused ja looduse areng ja seda kõike kuni hetkeni, mil maaga põrkub komeet, mis hävitab dinosaurused ja muudab meie planeedi elu kardinaalselt.

Kui mastaapidelt sõule võrdväärseid otsida, siis sobiksid võrdluseks ürituse esindaja sõnul muusikamaailma suurimad hiiud. "Tuur on käinud praeguseks läbi Austraali, Põhja-Ameerika ja pool Euroopat. Külastajate arv on olnud ligi kolm miljonit.

Sellised külastajate arvud on ka näiteks Madonna ja Robbie Williamsi ülemaailmsetel tuuridel," tõi Hekkonens paralleeli. Seega on etenduse näol tegemist vaieldamatult superstaariga.

tasub teada

    * Etendus on loodud BBC samanimelise rohkete auhindadega pärjatud telesarja järgi.

    * Etenduses esineb 15 dinosaurust, kellest tuntuimad ehk filmidest palju nähtud Tyrannosaurus Rex, Torosaurus ja Plateosaurus.

    * Iga dinosauruse ehitamiseks on kasutatud 132 meetrit hüdraulilisi torusid, 300 meetrit tekstiili, 201 liitrit värvi, 132 meetrit kunsttäidist.

    * Iga dinosauruse tööd juhib neljaliikmeline meeskond.

 

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700