9. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oma Lava näitab armastust Eesti moodi

12. novembri õhtul esietendub uue teatriühenduse Oma Lava esimene täispikk lavastus – Mats Traadi „Türgi oad“ ehk armastuslugu eesti moodi.

12. novembril kell 19 esietenduv „Türgi oad“ ehk armastuslugu eesti moodi ootab publikut meenutama aega, kui bensiin oli poole odavam kui limonaad, teksaseid sai osta ainult välismaalt ja disko oli vallutamas maailma. Armastuse leidmine aga niisama keeruline kui praegu.

Peaosas saab näha Indrek Ojarit, kes on jagamas end laval kahe naise vahel, suutmata otsustada, kumb on tema jaoks see õige. Ent kuidas leidsid üksteist Oma Lava, Telliskivi Loomelinnak ja Mats Traat, on juba omaette seiklus.

Kõik sai alguse kahest näitlejannast, kes mõned aastad tagasi olid sunnitud oma koduteatrist lahkuma -  Külli Reinumägi Draamateatrist ja Liia Kanemägi Vanalinnastuudiost. Aga endised kursuseõed Lavakunstikooli päevilt ei lasknud ennast sellest heidutada, vaid võtsid kätte ja lõid oma teatriühenduse, mille nimeks sai iseseisvust rõhutavalt – Oma Lava. Võimalust ise otsustada oma tuleviku ja töö üle peavad nad hindamatuks privileegiks.

Oma Lava erineb suurteatritest selle poolest, et valib ise endale südamelähedase repertuaari, otsib inimesed, kes jagaksid samu ideid ja ideaale, ning jagab armastusega sündinud tulemust oma publikuga. Külli Reinumägi kirjeldab, kuidas valmib uus lavastus „Türgi oad“: „Enne seda projekti pole me Indreku ja lavastaja Erki Aulega koos töötanud, kuid juba valitseb proovisaalis õhkkond, nagu oleksid koos vanad sõbrad. Soovin, et sama tunne kanduks ka saali.“

Teiseks peakangelaseks selles loos on vaieldamatult oma aja sümboolne "arhitektuurimälestis" - Telliskivi Loomelinnak, endine Kalinini tehas. Väliselt veidi robustne ja minevikuvarjudest puretud hoone, ent mille sisemuses on peitumas tõeline kaunishing. Krigisev saalipõrand, autahvlitega täidetud seinad, sametpunased luitunud saalitoolid – kunagine pidulikkusest ja hiilgusest pakatav ruum on tänaseks kaotanud oma sära, saanud nostalgilise väärtuse. Kuuel õhtul novembris puhutakse aga minevikuvarjud taas elule ja saalid täituvad rahvaga.

Kolmandat meie loo peategelast tutvustav lõik peaks algama sõnadega "Ma olen seitseteist aastat koolis käinud, aga mis loom on inimene ja kuidas temaga ümber käia, sellest ei tea ma mõhkugi." Pärast esietendust on see lause kindlasti sama legendaarne kui Lutsu ja Tammsaare omad. Mats Traat on üks meie kaasaegse kirjanduse klassikuid, kelle teosed on viimasel ajal veidi unarusse jäänud. Oma Lava kavatseb selle vea parandada ja toob lavale ehtsa armastusloo eesti moodi.

„Türgi oad“

Autor: Mats Traat

Lavastaja: Erki Aule

Kunstnik: Maret Kukkur

Osades: Indrek Ojari (Tallinna Linnateater), Külli Reinumägi (Oma Lava), Liia Kanemägi (Oma Lava), Erki Aule

Etendused: 12., 16., 17., 18., 24., 25. nov.embril Telliskivi Loomelinnakus,

Telliskivi 60

Piletid müügil: Piletilevis ja enne algust kohapeal (hind 140/110 krooni).

Vaata ka www.omalava.ee

Autor: Lemmi Kann, Mari Nurk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700