12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

No mis kurat ta sinna galeerile ronis?

Eelmisel talvel, see oli veebruaris, Eesti iseseisvuspäeval, olin tegemas tööd Riias.

Ilm oli kohe eriti niru, taevast kallas alla midagi lörtsi ja vihma vahepealset ning tuul tahtis nina viltu puhuda. Peaaegu sama niru oli mu enda meeleolu õhtul Riiga jõudes – päeval, mil suur osa inimestest koguneb mõnusasti pere ringis laua taha ja hiljem televiisori ette, olen ma kodustest eemal, suures kõledas hotellis, õhtusöögi seltskonnaks mõnesekundiliste vahedega sisse-välja lülituv internetiühendus.

Meenus kusagilt etendusest meelde jäänud fraas: „No mis kurat ta sinna galeerile ronis?”.

Tegelikult oli mul teine õhtusöögikaaslane veel. Managing Yourself” nimeline raamat Paul Morganilt – üks paremaid coaching´u ja enesearengu raamatuid, mida olen lugenud. Ja nagu minu olukorra jaoks valatult, leidsin sealt ühe lihtsa, ent (nagu hiljem selgus), üllatavalt mõjusa harjutuse. Harjutuse tegemiseks vajad paberit ja pliiatsit ning harjutus ise on järgmine.

Kirjuta üksteise alla viis peamist, tähtsaimat või ka ajaliselt enam levinud emotsiooni sinu elus.

Nendeks võib olla näiteks: ärevus, rõõm, kurbus, viha, nauding, õnnetunne, rahulolu jne. Need on emotsioonid, millest sinu elu olulises osas koosneb. Emotsioone otsi nii töö kui eraelust – üks mõjutab tugevalt teist ja inimene jääb nii tööl kui kodus kokkuvõttes ikka samaks inimeseks.

Nüüd kirjuta iga emotsiooni taha lühikirjeldus – mis toimus, kui ärevus, rõõm vms sind valdas?

Külm higi otsaees, südamelöökide sagedus tõusis, muutusid apaatseks-ükskõikseks, rahunesid vms. Abiks ehk küsimused: Mida sa täpselt tundsid? Millal sa seda tundsid? Kui pikalt see tunne sind valdas ja kui tugev see oli?

Tehtud?

Edasi kirjuta need viis emotsiooni uuesti üksteise alla.

Ja proovi eelmisi kirjeldusi vaadates ära tunda, üles leida – mis on see päästik, mis sinus neid emotsioone käivitab? On see keegi inimene, on see mingi konkreetne olukord, on see mingi sündmus, mis käivitab sinus teatud kindla emotsiooni?

Leidsid?

Nüüd proovi iga emotsiooni taha panna kirja kirjeldus, mis võib olla see põhjus või põhjused, miks just see inimene, olukord, sündmus sellise emotsiooni sinus tekitab. Sest temaga koos olles olen ma …

Valmis?

Siis oledki harjutusega valmis. Ja mis sa sellega peale hakkad?

Sellele küsimusele leiad vastuse ise siis, kui oled harjutuse päriselt ära teinud. Sa oled saanud oluliselt teadlikumaks oma hetkel kõige olulisematest tunnetest, emotsioonidest ja suurenenud teadlikkus viib paratamatult teatud tegevuskava ja tegevuseni.

Nägin seda Riias enda pealt ja olen näinud seda teiste pealt.

Millistele tulemustele jõudsid? Oli sellest kasu? Kas pilt läks selgemaks? On sul soovitada mõnda teist samalaadset harjutust?

Kirjuta kommentaaridesse või saada mulle meilile [email protected] !

 

Autor: Lemmi Kann, Raimo Ülavere

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700