17. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kasvatada draakonipuud (osa 2)

Mida teha, kui seni kenasti kasvanud draakonipuu ennast ühel päeval enam silmnähtavalt hästi ei tunne?

Mida teha, kui taim on potis viltu vajunud?

Mõnikord võib kaunilt kõrgeks kasvanud draakonipuuga juhtuda nii, et taim oma raskusega potis viltu vajub. Sellisel juhul tuleb taime tüvi julgelt püstisesse asendisse tagasi lükata ja muld juurte ümber käega tihedalt kinni suruda. Et taim paremini püsti püsiks, võib raskuseks panna ka mõne suurema kivi.

Tugikeppide kasutamine taime toestamiseks on maitseküsimus, reeglina seda aga ei soovitaks, sest draakonipuu peaks ise püsti seisma. Pealegi ei näe tugikepid just kõige kenamad välja.

Kui taim kipub liiga kõrgeks kasvama, lehekroon on aga ilus, võib sobival kõrgusel tüve pooleks lõigata ja panna äralõigatud osa vette juurduma. Alles jäänud tüvele kasvavad paari nädalaga uinuvatest pungadest uued lehed.

Ära lõigatud taime osa võib vette asetada alles mõne tunni pärast, kui taime mahl on lõikekohal ära kuivanud. Kui juured on mõne aja pärast juba üle 10cm pikkused, võib selle istutada ka samasse potti suurema taime kõrvale. Nii saad mitmetüvelise ilusa koosluse.

Mida teha taimekahjuritega?

Draakonipuud kimbutab mõnikord kedriklest. See on üks salakaval putukas – ta peidab ennast lehe alumisele küljele ja näeb seejuures välja nagu tolm. Tihti ei märkagi taime turjal elavat parasiiti enne, kui lehevärv hakkab kahvatuks ja kollasekirjuks muutuma   -putukad on oma töö teinud ja tublisti lehemahla imenud, nii et lehevärv seetõttu kannatab.

Teine levinud putukas on villtäi - vatipaolised tupsukesed lehekaenlas varre lähedal. Kuna lehti on draakonipuul palju, on taimekaitse raskendatud.

On aga üks tõhus kahjurimürk, mis pannakse tablettidena mulda, kus see vee mõjul lahustus ja taim võtab koos toitainetega ka mürgi endasse. Ja kui putukad imevad  taimemahla, siis…

Küsi taimekahjuri vastaseid tablette suurematest lillepoodidest!

Looduslikest vahenditest on hea nõgesevesi, kuid seda saab kasutada vaid rõdul või õues, sest aroomid, mis sellise putukatõrjega kaasnevad, pole just meeldivad.

Kuidas väetada draakonipuid?

Draakonipuud vajavad väetamist nagu toataimed ikka, kasvuperioodil rohkem, puhkeperioodil tavaliselt kord kuus. Eriti oluline on talvine väetamine kontoritaimede puhul, sest kontoris on soe ja valge ning taimed kasvavad ikka edasi.

Autor: Lemmi Kann, Jane Pappel

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700