11. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: sürreaalne USA sõjasaaga

Sõjapidamises jäävad lihamäed kavaluse kõrval sageli kaotajaks, seda teab ka USA valitsus, kelle plaan treenida ebareaalsete võimetega sõdalasi on nüüd ka kinolinale jõudnud.

Grant Hesloy on saanud valmis Jon Ronsoni samanimelisel dokumentaalsel bestselleril põhineva linateosega, mis on täis koomikat, ohtraid kummastavaid hetki ja rohkeid küsimusi.

Sõjamees Uuest Maailmast

See on tõsielulistel faktidel põhinev must komöödia, mis toob vaataja ette loo ajakirjanikust ja tema uurimistööst. Kirjatsura Bob Wilton (Ewan McGregor) satub puhtjuhuslikult kokku erijõudude spetsialisti Lyn Cassady'ga (George Clooney), peale mida hakkavad päevavalgele imbuma veidrad paljastused Ameerika armee ülisalajasest eksperimentaalrühmast - Uue Maailma armeest ja sealsest sõdalasmunkade leegionist.

 Viimase eesmärgiks on muuta maailma arusaama sõdadest ja võtta kasutusele täiesti tavapäratud sõjapidamisviisid, koolitades välja sõdalasi, kes suudavad lugeda näiteks vastaste mõtteid, liikuda mõtte jõul läbi seinte või tappa pilguga näiteks kitsi. Ja kõik need on tõsielulised ponnistused, mille juured ulatuvad tagasi eelmise sajandi 70ndatesse aastatesse.

Kõik see paranormaalne tundub ajakirjanikule väga huvitav, mistõttu võtab ta nõuks asuda koos Cassady'ga selle programmi ja utoopia alusepanija Bill Django (Jeff Bridges) otsingule, kes on kadunud. Nagu ikka, viib otsimisretk neid ahelreaktsioonina aga teiste kummaliste sündmuste juurde.

Tõsieluline must komöödia

Režissöör Heslovi sõnul on tegemist väga hea, veidra ja kuni lõpuni pinget hoidva süžeega, mis ilmselt paljudes kinokülastajates, kes pole raamatut lugenud, imestust tekitab - mõeldes eriti just faktile, et tegemist on tõsielulise looga.

Viimane seik, mis filmile vürtsi juurde annab, põhjustas filmitegijatel aga ka kohatist peavalu - seda just seetõttu, et komöödia ei muutuks läilaks ega kaotaks oma tõsiseltvõetavust.

Heslovi sõnul suudeti aga eesmärk täita ja toimunut tõetruult kujutada. Piisavalt on filmis ka nalja, tõsidust ja sürreaalsust.

  * "Mehed, kes jõllitasid kitsesid"

BBC Films

    * Režissöör: Grant Heslov

    * Osades: George Clooney, Jeff Bridges, Ewan McGregor, Kevin Spacey, Robert Patrick, Stephen Root, Stephen Lang ja Rebecca Mader

    * Filmi pikkus: 1 h 33 min

    * Kinodes alates 11.12

    * Alla 12aastastele keelatud

 

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700