18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: aasta ämbrid ja pärlid

 2009. aasta oli masu kiuste täis häid ja väga häid festivale, kontserte, lavastusi ja muid kultuurisündmusi, samas oli ka ämbreid. Puhkepäev hindas aasta võiduks suurürituste tubli korraldust masu kiuste, ämbriks aga pidas Tallinnas linnas toimuvat kultuurirahastamise virr-varri ja suurt kärpimist.Kultuurimeka asemel saime poe

"Minul on küll Solarise üle hea meel. Nüüd ei ole me oma uue kaubamajaga enam üksi. Põhjust on häbeneda ka teistel," tunnistas üks lugejaküsitluses osalenu Tartust.

Sarnase vaatega ühines ka teine küsitlusele vastanu: "Solaris on esitatutest ikkagi kõige suurem ämber. Muidugi küsimus, kas ikkagi päriselt kultuuriämber, aga kui ma Estoniat ja Solarist kõrvuti vaatasin, siis ega vaimustust polnud."

Tublideks saavutustesks pidasid küsitlusele vastanud veel Uue Maailma päevi septembri alguses Tallinnas ning Neeme Järvi toomine Eesti Riikliku Sümfoonia Orkestri etteotsa.

"Ei tea, palju on mõjutanud kinopiletite langus kultuuri? See, et nüüd saab Forum Cinamas või Cinamonis filme odavamalt vaadata, ei tähenda veel seda, et kultuuri saaks odavamalt nautida. Kuigi, peab täheldama, et hetke filmivalik neis kinodes on muljetavaldav, nagu vist alati pärast PÖFFi," täiendas üks kommentaatoreist.

Kultuuripärlid

Suurürituste tubli korraldus masu kiuste - 46% aripaev.ee lugejaküsimusele vastanud ligi 1600 inimesest arvas just niimoodi. Toimus laulu- ja tantsupidu, mis tõi kokku sadu tuhandeid osalejaid ja pealtvaatajaid. Tuhandeid inimesi ajast kodust välja ka Muuseumiöö, hiljuti lõppenud PÖFF ja mitmed teised festivalid.

Konkurent, mis alandas kinopiletite hindu Tallinnas - 26%ga kiideti parimaks teoks just Tallinnas kinopiletitest üleliigse õhu välja laskmist. Solarise keskuses avatud Cinamoni ja Artise väärtfilmikeskuse avamise järel on Tallinna kinokuningas Forum Cinemas langetanud pileti hinda kolmekordselt.

Rahvuskultuur tõusis ausse - 15% vastanutest arvas, et varasemast rohkem pöörati tähelepanu just rahvakultuurile - lisaks laulupeole ja tantsupeole kõlasid rahvalaulud ja tatsusid tantsujalad mitmetel folkfestivalidel. Müügile jõudsid ka rahvuspapud, -kalossid ja muu. Isegi Madonnale kinkis Evelin Ilves rahvusmustriga dressid.

Staaride kontserdid turgutasid majandust - 8% lugejaküsitusele vastanuist oli just seda meelt, et Madonna, James Blunti, Angie Stonie'i, Morrissey ja mitmete teiste külaskäik turgutas mõnevõrra Eesti majandust. Staaride kontserdite toimumisest lõikasid kasu majutus-, turismi-, meelelahutus-, toitlustus- ja mitmed teised ärimehed.

Edukas aasta filmile - 3% lugejatest hindas edukaks eesti filmide esinemist erinevatel festivalidel. Edukas oli aasta näiteks filmidele "Disko ja tuumasõda", "Valli baar" ja "Püha Tõnu kiusamine". Edukad olid festivalidel ka mitmed tudengifilmid.

Muu - 2% inimestest arvas, et parimate sündmuste hulka kuulusid hoopis Uue Maailma päevad, Neeme Järvi saamine ERSO peadirigendiks ja kultuuri.net areng.

    * Valik kordaminekuid Gustav Ernesaksa kodumaja renoveeriti

    * Masuajal startisid uued festivalid - Tallinn Music Week, Pakri Laulmise Pidu jmt

    * Lotte jätkas võidukäiku.

Kultuuriämbrid

Solaris - 44%-le Äripäeva lugejaküsitlusele vastanutest valmistas oktoobris avatud Solarise keskus aasta suurima pettumuse. Väljareklaamitud enneolematu kultuuri- ja vabaajakeskuse asemel sai Tallinn juurde kaubanduskeskuse arvukate poodide ja kasega. Lubatud spordiklubi ja džässiklubi uuest suurest hoonest ei leia. Au tuleb anda siiski Nokia kontserdisaalile ja kinoruumidele (kui jätta välja laed), mis on suured, hubased ja heade võimalustega.

Piletite käibemaksu tõus - 21% küsitlusele vastanuist hindas halvaks teoks piletite käibemaksu tõusu 5%-lt 18%-ni. Hind, kasum vähenes.

Kultuuritegelased peibutuspartidena valimistel - 18% vastanuist pidas prohmakaks paljude kultuuritegelaste peiputuspardina ülesastumise valimiste eel erakondade ridades.

Nukuteatri koolitusreis Indiasse - 9% arvas, et aasta ämber oli Eesti Nuku- ja Noorsooteatri koolitusreisi skandaal Indiasse. Segadused reisifirma asjaajamises ja soov riigilt koolitusena korraldatud reisi eest hiljem tulumaksu arvelt raha tagasi saada jooksid luhta.

Kultuuri rahastamise vähenemine Tallinnas -5% vastanuist arvas, et kõige suurema ämbriga on saanud hakkama Tallinna linnavalitsus, kes ei ole suutnud täita duelli "Linnateater vs Kultuurikatel" algatades välja käidud lubadusi. Kultuurikatel sai lubatud 40 miljoni asemel 19. Lisaks hiilitakse praegu kõrvale vastutusest, mis on võetud kultuuripealinna tiitli kandmisega 2011. aastal, plaanides vähendada SA Tallinn 2011 eelarvet ligi 50%.

Valik äpardusi 

    * Tallinna Filharmoonia konflikt Tallinna Kammerorkestriga, mistõttu jäi Eestis esiettekandele toomata Arvo Pärdi Sümfoonia nr 4

    * Cinamoni lagi laenges alla kui sügisene leht

    * Plaan luua uus muusikainstitutsioon Eesti Filharmoonia - oskamatus selles suhtes diskuteerida ja läbirääkimisi pidada

 

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700