Autor: Signe Sillasoo • 31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

7 nõuannet, et valesti lennanud rakett rahakotti auku ei põletaks

Aastavahetusel valesti lennanud raketid võivad tekitada kehavigastusi, kahjustada pargitud sõidukeid, hooneid ning vara, ja seda peamiselt ohutusnõuete eiramise tõttu.

If kindlustuse riskijuht Elo Raitviir ütles, et inimesed on muutunud teadlikumaks ilutulestiku kasutamisest, ent paratamatult säilib risk, et tuvastamata isiku poolt lennutatud rakett toob kõrvalseisjaile kaasa suuri planeerimata kulutusi.

„Me võime ilutulestikku tehes järgida ise kõiki reegleid, aga me ei saa välistada kellegi teise vigu. Et uusaastaöö rakett ei põletaks auku ka rahakotti, tuleks kontrollida kodu- ja sõidukikindlustuse kehtivust ning kindlustuskaitse ulatust,“ sõnas Elo Raitviir.

Õnnetusi põhjustavad nii defektne pürotehnika kui selle valest või hooletust kasutamisest tingitud põletused ja tulekahjud. Raketi või selle osade lendamisest tekitatakse igal aastal kahju sõidukitele. Nende kahjude kaskokindlustuse hüvitised on ulatunud paarist tuhandest kroonist paarikümne tuhande kroonini.

Soovitused, kuidas ise ära hoida ilutulestikust tekkivaid kahjusid:

1. Hoidke uusaastaööl kodus nii uksed kui aknad suletud, eriti kodust lahkudes. Lahtistest avadest pääseb vales suunas lennanud rakett kergemini sisse.

2. Tehke rõdud kergesti süttivast materjalist tühjaks. Rõdule sattunud raketile sarnaselt võib tulekahju tekitajaks olla ka ülemiselt korruselt visatud säraküünal.

3. Ärge parkige oma autot sinna, kus toimuvad suured rahvakogunemised ning kus raketi laskmise tõenäosus on suur. Ohutum on uusaastaööl hoida autot garaažis või parklas.

4. Välja ilutulestikku nautima minnes kustutage kindlasti toas küünlad ja kontrollige, et toit ei jääks pliidile või ahju küpsema.

5. Kontrollige, et kodus oleks olemas tulekustutusvahendid, sest ootamatult tuppa lennanud rakett võib kustutamiseni tekitada suuri kahjusid.

6. Rahvarohketesse kohtadesse ilutulestikku nautima minnes ärge unustage ka lähiümbruses toimuvale tähelepanu pöörata, sest õnnetuse võib põhjustada nii valesti suunatud rakett kui selle kukkuvad osad.

7. Ohutus ennekõike! Selgitage ka lastele, et raketid ei ole mänguasjad ning kuidas hoiduda õnnetustest. Ärge laske ilutulestikku kasutada joobes inimestel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700