6. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP raamat: Introvertne juht = eestlaslik juht?

Introvertsele juhitüübile suunatud Äripäeva Raamatuklubi raamatust "Introvertne juht" leiab väärt nõu ka ekstravert.

„Kui ma seda raamatut lugesin, siis ei saanud ma aru selle pealkirjast – siin on ka muid teemasid, mis sobivad kõigile juhtidele,“ ütles Tavidi nõukogu esimees Alar Tamming. Näitena tõi ta endale huvi pakkunud esinemisoskusi ja juhtimist ning eestvedamist käsitlenud peatükid.

„Mida rohkem ma lugesin, seda paremaks läks,“ tunnistas Tamming. „Hea rahulik juhtimisraamat, mille lugemine ei ole kindlasti mahavisatud aeg.“

Introvertne juht ei tõtta nagu tema ekstravertne kolleeg igal võimalusel ja üsna kärarikkalt oma arvamust avaldama, ta ei ürita trügida üle teiste peade ega olla „igas pulmas peigmees“.

Selles mõttes on ta meile, eestlastele, üsna loomuomane juhitüüp. Pigem enne mõtleb, kui ütleb ja kui midagi ütleb, siis tõesti ka mõtleb seda, mitte ei ürita musta valgeks rääkida. Veidi mõtlik ja tagasihoidlik, aga siiski valmis oma koha eest võitlema.

Kuna läänelik ärikultuur hindab just esirinnas ja rambivalguses püsimist, siis tuleb introvertsel juhil midagi ette võtta, et mitte lasta end välja tõugata. Tal tuleb end mitte muuta, vaid kohandada.

Raamat õpetab nägema, millised on introvertse juhi kasutud käitumisviisid – vaenlast tundes on võimalik valida sobilik vastumürk. See on asjalik õpik kogu võtmekimbuga, mis aitab avada uksi vajalike juhtimisoskuste juurde. Näiteks, kuidas tulla toime stressiga, kuidas mängleva kergusega suhelda teile võõraste, kuid vajalike inimestega, kuidas pühenduda olulisematele projektidele, millised nipid aitavad üle saada esinemiskartusest, mida räägib teie kehakeel jms.

Et saada või kindlustada juhikohta, tuleb introvertsel liidril teadlikult omandada teatud käitumisviise, mis nn sündinud juhtidele on looduse poolt kaasa antud. Tuleb õppida tundma oma nõrku ja tugevaid külgi, milleks raamatus on abistavad küsimustikud. Samuti on siin toodud mitmeid tüüpiliste tööalaste olukordade näiteid ja võimalikud lahendused. Maailmas on paljud introvertsed juhid alates Bill Gatesist olnud üliedukad just neid nippe kasutades.

Raamat õpetab seda, mille kohta meie vanasõna ütleb lühidalt: „Igaüks on oma õnne sepp“. Sepaks olemine eeldab aga eesmärke, tegevust ja pingutamist, mitte asjatut ootust, et küll kõik kuidagi iseenesest sujub.

KOMMENTAARÄratundmisrõõm introverdileRaimo ÜlavereCoach, introvert

Äratundmisrõõm. See on raamatut „Introvertne juht“ lugedes kõige püsivam ja läbivam tunne. Ja see on samas ka suurim väärtus, mis sellest raamatust sain. Lugedes liikusid peas olukorrad, hetked, sündmused, kus olen viibinud ja tundnud samu tundeid, mida autor Jennifer B. Kahnweiler kirjeldab. Seega õppisin seda raamatut lugedes rohkem tundma iseennast, mis on parim, mida üks raamat saab inimese jaoks teha.  

Teise tunde, sisuliselt samuti äratundmisrõõmu, tõid oli aga mitmete olukordade kirjeldused, kus tundsin, et need minu kohta ei kehti. Sellest ka järeldus, et introvertsus kipub olema valikuline – ta sõltub varasemast kogemusest, sündmuse olemusest, ümbritsevatest inimestest ja veel paljudest asjadest.

Kõik introverdid ei karda avalikult esineda ja ei istu koosolekutel vaikselt nurgas. Ent see pole loomulikult mingi avastus ja selleks on autor hästi ettevalmistunud. Ta on toonud introverdid tüüpolukordadesse, täpsemalt võtmeolukordadesse, milliseid tuleb juhtidel ette päevast päeva ning milles tegutsemisest sõltub tema töö edukus.

Koosolekud, avalik esinemine, juhtimine ja eestvedamine, projektijuhtimine, suhtlemine meeskonna ja ülemusega jne. Kui soovid endale paremat selgust, millise olukorraga-teemaga tasub sul tööd teha, millega mitte, saad ennast ka testida.

Nõuannete, kirjelduste, testide taustal kumises aga raamatut lugedes veel üks, ja väga hea tunne – minusuguseid on veel. Ja olla introvert on omaette väärtus, mitte probleem. Sest parim tsitaat raamatust kõlab: „Te hakkate rääkima siis, kui te ei ole oma mõtetega enam rahujalal.“

Autor: Lemmi Kann, Merike Lees

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700