8. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: detektiiv Holmes päästab kodumaad

Sir Arthur Conan Doyle'i 1887. aastal loodud superdetektiiv Sherlock Holmes koos oma abilise doktor Watsoniga jõuab taas ekraanile. Seekord režissöör Guy Ritchie looduna.

Lavastaja Guy Ritchie toob tempokas seikluspõnevikus Londoni kõige andekama detektiivi ühes abilisega juba mitmeteistkümnendat korda kinoekraanile. Nii nagu muinaslugudes ikka, tuleb tal sel korral seista silmitsi aga millegi niivõrd keerukaga, millega ta pole varem kunagi kokku puutunud.

Nimelt peab Holmes (Robert Dawney Jr), kes on lisaks enneolematult teravale taibule väga osav ka käsivõitluses, ja viimast ka filmis demonstreeritakse, peatama ühes oma kauaaegse kolleegi Watsoniga (Jude Law) süngeid saladusi varjava lord Blackwoodi (Mark Strong), kelle genereeritud vandenõu võib hävitada kogu riigi.

Arrogantne ja isekas kangelane

Küsimuse peale, miks kõigist ajaloolistest ja ikoonilistest karakteritest elustada taas Sherlock Holmes, vastas Guy Ritchie ühes varasemas intervjuus väga konkreetselt, et pole lihtsalt ühtegi teist head ja tõetruud linalugu sellest juba rohkem kui sajandivanusest legendist.

Teisalt võttis ta selle töö ette ka seetõttu, et oli enda sõnul juba lapsena suur Sherlock Holmesi austaja ja omas väga selget pilti, milline üks korralik superdetektiiv välja peaks nägema ja mida tegema.

"Lisaks on Doyle'i loodud karakter niiöelda kolmemõõtmeline. Ta on isekas, arrogantne ja kannatab depressiooni alla, mis teevad temast väga huvitava tegelaskuju ja sootuks erineva meie tänapäevastest kangelastest," selgitab Ritchie, mis see härrasmees endiselt massidele huvi võiks pakkuda.

Filmi tulemusega on režissöör väga rahul. Tõetruult on nad püüdnud ühes meeskonnaga tema sõnul elustada Victoria aegset Londoni ja anda edasi tolle ajastu vaimu. "Mul ei olnud sel korral mitte mingeid kaebusi dekoratsioonidega kohta, aga seda on varasemalt ikka ette tulnud. Ma olen harjunud kõiki eelnevaid filme tehes ise haamrit ja naela käes hoidma, et asju kokku klopsida. Seekord oli suur kergendus tulla tööle ja näha, kuidas tollest ajastust linnad olid valmis ehitatud," kommenteeris ta.

Holmesi võib ehk varsti taas kinolinal näha

Küsimuse peale, kas meisterdetektiiv Sherlock Holmesi saab järgnevate aastate jooksul sagedamini kinolinal näha, tunnistas Ritchie ausalt, et kui praegusest filmist saab kassahitt ja see teenib hästi, siis minnakse ilmselt projektiga edasi.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700