15. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Ooperigala toob hõrgud vene helid

Tänavune ERSO ooperigala esitleb säravaid soliste Dinara Alijevat ja Roman Burdenkot. Kava keskendub Vene heliloojate loomingule ning ooperiaariate vahel kõlavad ka säravad numbrid vene balletimuusikast.

Kavas Vene klassika

Nagu öeldud, kõlavad galaprogrammis tänavu Vene autorite helitööd. Kavas on erilisel kohal Pjotr Tšaikovski looming, millele on pühendatud terve kontserdikava esimene pool. Esitusele tulevad Tatjana ja Onegini aariad "Jevgeni Oneginist", samuti mõned numbrid "Padaemandast" ning balletist "Pähklipureja".

 Uhke kaheosalise galaõhtu teises osas saab kuulda katkendeid Nikolai Rimski-Korsakovi "Tsaari mõrsjast", "Sadkost" ning ooperist "Jutustus nähtamatust linnast Kitežist ja tütarlaps Fevronjast", samuti Sergei Rahmaninovi ooperist "Aleko" ning Sergei Prokofjevi balletist "Tuhkatriinu".

Solistideks noored artistid

Tänavusele ooperigalale annavad oma näo noored Vene ooperiartistid Dinara Alijeva ja Roman Burdenko, kes Kasema sõnul on väga andekad ning võimekad lauljad, kel alles äsja on tee ooperimaailma suurtele lavadele lahti läinud.

"Nad ei ole veel kuigi tuntud, kuid tuntuks saavad nad kindlasti edaspidi. Mõlemad neist on võitnud olulisi konkursse ning kuna Burdenko kuulub Peterburi Mihhailovski teatri koosseisu ning Alijeva töötab sellest hooajast Moskva Suures Teatris, mis on väga prestiižne näitaja, siis võib neist oodata vaid kõige paremat," rääkis Kasema.

Mõlemad lauljad on teinud oma lühikese karjääri jooksul juba väga nimekaid osatäitmisi erinevates ooperirollides. Alijeva on lisaks ka esinenud kammer- ja ooperimuusika soolokavadega nii Venemaa eri paigus kui ka Euroopas, USAs ning Jaapanis. Estonia kontserdisaalis saab kuulda kahe solisti esituses nii aariaid kui ka kauneid duette.

ERSO ooperigala on alates aastast 2003 publikuni jõudnud kuuel korral. Traditsioonide kohaselt on ooperigalat juhatanud ERSO peadirigent Nikolai Aleksejev, ühel korral on dirigendipuldis olnud Aleksejevi poeg Maksim Aleksejev.

Suured solistid Eesti laval

Aastate jooksul on koos sümfooniaorkestriga ooperigalal publiku ette astunud palju hinnatud ooperisoliste.

Nende hulgas on olnud näiteks sopran Tatjana Pavlovskaja Peterburi Maria Teatrist, bariton Sergei Leiferkus Covent Gardeni Kuninglikust Ooperiteatrist. Samuti Soome bass Jaakko Ryhänen, Itaalia sopran Daniela Bruera ning otse loomulikult Eesti oma suurepärased artistid: metsosopran Annely Peebo, sopran Aile Asszonyi ning tenor Juhan Tralla.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700