Autor: Lemmi Kann • 28. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Coca-Cola Plazas toimub Hää Filmi Nädal

1. – 7.veebruarini on Coca-Cola Plazas taas kord Hää Filmi Nädal, mis annab läbilõike erinevatesse žanritesse kuuluvatest linateostest, mis on kogunud rohkesti mitmeid erinevaid auhindu ja ka kriitikute kiidusõnu.

Hää Filmi Nädala programmist võib leida näiteks Peter Jacksoni uue filmi „Minu armsad luud“ (The Lovely Bones), mille kontol on hetkel Kuldgloobuse ja Ekraaninäitlejate Gildi nominatsioonid parima meeskõrvalosa kategoorias ja mis kandideerib hetkel ka kahele Briti filmiakadeemia auhinnale.

Alati huvitava lavastaja Wes Andersoni animatsioon „Fantastiline hr. Reinuvader“ (Fantastic Mr. Fox) on tunnistatud aasta parimaks animafilmiks nii New Yorgi, kui ka Los Angelese filmikriitikute poolt, samuti võideti National Board of Review Special Achievment Award. Film kandideeris aasta parima animafilmi Kuldgloobusele ja loogiliseks jätkuks on ilmselt ka Oscari nominatsioon.

Kavas on ka Kuldgloobuse nominendist linateos „Kõigil läheb hästi“ (Everybody’s Fine), mis põhineb Oscari-võitja Giuseppe Tornatore kunagisel linalool „Stanno tutti bene“, mille peaosas oli näitlemise suurkuju Marcello Mastroianni. Ka uusversioonis on keskne roll usaldatud vilunud kätesse – peaosa kehastab 2-kordne Oscari võitja Robert DeNiro. 

Programmi kuulub ka maineka ja tituleeritud Iiri lavastaja Jim Sheridani uus film „Vennad“ (Brothers), mis põhineb Taani maineka filmitegija Susanne Bieri 2004.aasta draamal „Brodre“. Uusversioonis teevad kaasa rolli eest Kuldgloobusele kandideerinud Tobey Maguire ja Oscari nominendid Natalie Portman ja Jake Gyllenhaal.

Filminädala programmis on leidnud endale väärilise koha ka linaloo „Ebamugav tõde“ eest Oscari võitnud režissööri Davis Guggenheimi uus dokumentaalfilm „Võib valjuks minna“ (It Might Get Loud), milles kolme erineva põlvkonna kolm kitarriikooni Jimmy Page, The Edge ja Jack White oma ametisaladusi publikuga jagavad.

Ainult kõnealusel filminädalal on Eesti kinoekraanidel võimalik näha aga maineka režissööri, produtsendi ja stsenaristi Judd Apatow’ kolmandat lavastajatööd „Naljakad inimesed“ (Funny People), mille keskses osas saab kriitikutelt ohtralt kiidusõnu pälvinud draamarolliga hakkama koomik Adam Sandler.

Hää Filmi Nädala raames heidetakse pilk ka Euroopa kinole – ekraanile jõuab maineka taanlasest filmilavastaja Ole Bornedali põnevusfilm „Pöörane armastuslugu“ (Just Another Love Story), filmikants Suurbritannia on aga esindatud kõrgetasemelise satiiriga „Telgitagused“ (In the Loop), mis kandideerib kahele BAFTA auhinnale ja viiele British Independent Film Awards nimelisele trofeele. New Yorgi filmikriitikud tunnistasid linaloo stsenaariumi aga läinud kinoaasta parimaks.

Samuti on filminädala kavas Oscari-võitjast lavastaja Jane Campioni draama „Särav täht“ (Bright Star), mille kontol on hetkel BAFTA nominatsioon, neli British Independent Film Awardi nominatsiooni ning samuti National Society of Film Critics nimelise rühmituse auhind aasta parimale meeskõrvalosale. 

Uuesti tuuakse Hää Filmi Nädalal ekraanile veel need filmid, mis alanud auhinnahooajal siit ja sealt kõlavaid tiitleid ja aunimetusi nabinud on.

Nõnda on vaatajatel taas kord vaadata Duncan Jonesi ulmefilmi „Kuu“ (Moon), mis tunnistatud kahe British Independent Film Award auhinna vääriliseks ja mida asjatundjad on üksmeelselt nimetanud viimaste aastate originaalseimaks ulmefilmiks.

Samuti on võimalus kaasa elada Quentin Tarantino „Vääritutele tõbrastele“ (Inglourious Basterds), Lõuna-Aafrika Vabariigist pärit uue filmitalendi Neill Blomkampi debüütfilmile „9.rajoon“ (District 9) ja muidugi ka Kathryn Bigelow’ pingelisele sõjadraamale „Piinakamber“ (The Hurt Locker).

Kõik kolm linalugu on figureerinud kõikvõimalike filmiauhindade jagamisel ning kõigile kolmele ennustatakse kohta ka parima filmi Oscarit püüdlema hakkava kümne linaloo seas.

Oscarit püüdlevad oma kategooriates ka Pixari animatsioonistuudio film „Üles“ (Up), mis hiljuti triumfeeris kahe Kuldgloobusega ja Louie Psihoyose dokumentaalfilm „The Cove – mere verine saladus“ (The Cove), mille arvel on muuhulgas Produtsentide Gildi auhind aasta parimale dokumentaalfilmile.

Piletid Hää Filmi Nädala seanssidele maksavad 65 krooni ja on müügil alates neljapäevast, 28. jaanuarist.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700