29. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Rakvere Teater alustab veebruaris uue projektiga

Järgmisel nädalal näeb Rakvere Teatris ilmavalgust uus projekt, mille käigus on iga kuu üheks õhtuks lavaruum mõne väiketeatri või sõltumatu teatritrupi päralt. Otsa teeb lahti tükk "Tavaj".

Sarja idee autori ja teatrijuhi Joonas Tartu sõnul uitas projekti idee teatri kuluaarides juba kaua ringi, kuid nihkus paraku teatri kõikide tegemiste virvarris määramatusesse.

Eestlased ja venelased

Sellest hoolimata, olles hakanud ise väga erinevat teatrit vaatama ning tunnetades, kui palju huvitavat me ümber toimub, kerkis mõte taas eredalt esile. "Saime aru, et pole mõtet enam arutada, vaagida, otsida, vaielda, tuleb lihtsalt tegutseda," selgitab Tartu.

 Etendus "Tavaj" uurib eesti- ja venekeelsete elanike vahelisi erinevusi. Idee autorid Renzo van Steenbergen, Alissa Šnaider ja Päär Pärenson võtavad erineva keele, erinevad kultuuritaustad, igapäevatavad ja püüavad luua laval maailma, mis sümboliseeriks nende erinevuste kokkusulamist. Tartu sõnul toob etendus lavale eestlaste ja venelaste suhted väga erinevatel tasanditel ja erinevates võtmetes.

Lavastusega "Tavaj" soovivad etenduse autorid küsimuse alla seada antud kultuuride käitumismustrid ning uurida, kuivõrd omavad inimeste üle iga päev kontrolli meie ühiskonna ja igapäevaelu mitteteadlikud eelarvamused, ning mõista, kes on need inimesed, kellega ühes kultuuriruumis elatakse ja kuidas neil õigupoolest läheb.

"Tavaj" mõeldud kõigile

Tartu sõnul on tegemist huvitava ja tugeva tervikuga, lisaks on etendus visuaalselt nauditav, räägib õigetest asjadest ja õigesti.

Rakvere Teatri teatrijuhi sõnul puudub etendusel kindel sihtrühm. "Lähtuvalt teemast, kasutatavast teatrikeelest, asjaolust, et tegemist on meie hinnangul väärt algatusega, ootame vaatama kõiki," sõnas Tartu.

Etendusele oodatakse nii teatrist kui ka meie elus ja ühiskonnas toimuvast huvitatud inimesi. Neid, kes soovivad avardada oma silmaringi teatrikeele osas, neid, kes soovivad oma avardunud silmaringi kasutada, neid, keda huvitavad kaasaegne teater ja tants, ning neid, kes soovivad osa saada sotsiaalsest teatrist.

Autor: Lemmi Kann, Triin Rebane

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700