3. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lõhnastada õhku keskkonnasõbralikumalt?

Mõnikord tekivad majapidamises ebameeldivad lõhnad. Enamik poodides müüdavaid õhuvärskendajaid on kas tervisele või keskkonnale ohtlikud. Lõhnastajate küsimus on eriti oluline, kui majapidamises on halva lõhna allikas, mida ei saa tuulutamise või koristamisega kõrvaldada.  Bioneer toob ära mõned keskkonna- ja tervisesõbralikud õhuvärskendamise viisid.

Keetmise trikk. Keeda kaneelikoort, sidruni lehti, apelsini lehti, sidruni koort, apelsini koort, greipfruuti koort, nelki, ürte, piparmünti, münti, ingverit või vaniljet. See peidab muud lõhnad üpris kenasti. Tasub meeles pidada, et kaneeli, piparmünti, münti ja ingverit keetes saab vedelikku pärast juua nagu teed. Efekt on kahekordne – maja lõhnab hästi ja teie saate mõnusa joogipoolise. Joogiks sobimatud lõhnaveed võib valada aeda.

Kuivatamise trikk. Korja oma köögist ja külmikust kokku vanemad puuviljad (sidrun, apelsin, õun…) ja pane need 50C ahju. Keera plaati ahjus iga tunni järel. Keera ka puuvilju. Puuviljad kuivavad paari tunni jooksul. Pärast kuivatamist pannakse puuviljad purki ja viimane avatakse külaliste tulles. Purki võib lisada kuivatatud lilli, kaneeli koort, nelki või lavendlit. Kuivanud puuviljadele ja lilledele võib peale tilgutada ka aroomiõlisid. Selline lõhnav purk on silmale hea vaadata ja naturaalne lõhn mõjub palju värskendavamalt. Katseta!

 

Aroomõlid ja –essentsid. Pane aroomõli või vanilje essentsi vatipadjakestele või puuvillase riide pallikestele. Nüüd saab aroomiallikaid viia laiali mitmele poole üle majapidamise. Lõhnavad vatipallid tasub panna taaskasutatud riidest tehtud kotikeste sisse ja riputada laiali mitmele poole majja.

Lõhnavad taimed. Üle terve majapidamise saab riputada lõhnavate taimedega kotikesi. Üks parimaid ja pikema kasutuseaga lõhnastajaid on lavendel. Riidest

Tee ise õhuvärskendaja. Poes müüdavad õhuvärskendajad on enamasti kunstlike lõhnade ja värvainetega. Häirivalt tihti on nad ka liiga tugeva, liiga magusa või suisa ebameeldiva lõhnaga. Kodused õhuvärskendajad on tervise ja keskkonnasõbralikumad. Pärast valmistamist tuleks pudel kindlasti etiketistada. Siis teate ka hiljem, millega tegu on. Kõige lihtsam on koduses pihustis kasutada lõhnavaid maitsetaimi ja aroomiõlisid. Levinud seguks on vesi, sidruni mahl, ürdid ja veidike äädikat. Õhuvärskendajat tehes peab meeles pidama, et sidrunimahl ei sobi otse nahale või riietele pihustatavate lõhnade sisse.

Äädika trikk. Vala lahjendatud äädikat alustassi peale ja vii see suurema haisuallika lähedusse. Jäta äädikas sinna kogu ööks. Äädikaga võib pesta ka

Kasuta aroomilampi. Mõnest tilgast naturaalsest aroomõlist piisab, et eluruumid värskema lõhna saavutaksid. Kindlasti tuleb vältida liiga suure aroomõlikoguse kasutamist, kuna ka naturaalne lõhn liiga suures koguses mõjub ärritavalt hingamisteedele.

Kasuta looduspoodides müüdavaid lõhnaküünlaid. Veendu enne ostu sooritamist, et küünlad oleksid lõhnastatud naturaalsete lõhnaainetega.

www.bioneer.ee

Autor: Lemmi Kann, Katrin Lipp

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700