12. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: neli päeva täiuslikku vaikust

Innovatiivseima plaadifirma ECM solistide festival "Täiuslik vaikus" on omaette nähtus Eesti muusikamaailmas, mis toob Eestisse tõelisi loojanatuure - sel korral on peakülaline legendaarne vanameister Gianluigi Trovesi.

19. ja 20. veebruaril on Mustpeade maja kuulsa itaallase Gianluigi Trovesi duo ja okteti päralt. Duona koos Giovanni Cosciaga (akordion) tehakse kummardus helilooja Kurt Weillile, Trovesi oktett aga liugleb möödunud aegade heliloojate stiilidel ja rütmidel, luues neist üha uusi ja teisenenud mustreid.

Tüüri suurvorm kõlab mitmes keeles

20. veebruaril Tartu Jaani kirikus ja 21. veebruaril Tallinna Niguliste kirikus toovad Daniel Reuss ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor publiku ette suurvormid.

Erkki-Sven Tüüri "Triglosson trishagion" on segakooriteos vanale õigeusu teenistuses kasutatavale tekstile, mida lauldakse vaheldumisi eesti, vene ja kreeka keeles.

Vanaslaavikeelse patukahetsuspalve tekstile loodud Arvo Pärdi "Kanon pokajanen" (1997) kõlas Niguliste kirikus enne ametlikku esiettekannet Kölni katedraalis. Eesti Filharmoonia Kammerkoor on teost esitanud kümneid ja kümneid kordi maailma mainekamatel muusikafestivalidel, suurtes ja väikestes, uutes ja vanades kirikutes.

Pärdil kulus võimsa teose loomisele üle kahe aasta

"Patukahetsuskaanon" on Pärdi kõige ulatuslikum a cappella kooriteos. Helilooja pühendas selle teose loomisele rohkem kui kaks aastat, olles enne seda juba pikka aega väga tõsiselt palveteksti süvenenud.

Festivali kunstiline nõustaja Erkki-Sven Tüür: "Mulle imponeerib muudest suurtest label'itest erinev hoiak. ECMi eesmärk ei ole toota produkti, mida müüa. Loomulikult nad ka müüvad, ja väga hästi.

Aga ajend on salvestada muusikat, milles peegeldub esitajate-loojate tõeline pühendumus ja mis ei juhindu hetketrendidest. Nii saab luua silla džässi ja komponeeritud muusika vahele, kui need ühisesse kiirtevihku asetada. Sellise kontseptsiooni poolest on see meie muusikaelus, mulle tundub, et ainulaadne."

Autor: Lemmi Kann, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700