Autor: Lemmi Kann • 23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koolituseks sobib avar ja valge ruum

Koolitusruum tasub valida piisavalt suur, valge ja isoleeritud. Alati tasuks hilisema pettumuse vältimiseks ruumi ka vaatamas käia, seda eriti spetsiaalselt seminarideks mitte mõeldud kohtade korral.

 ASi KPMG Baltics koolituste koordinaatori Käthe Kobini sõnul korraldatakse talvel, sügisel ja kevadel rohkem majast väljapoole suunatud seminare ja koolitusi. Suvel, mil eelkõige auditi valdkonna jaoks on tööalaselt vaiksem periood, koolitatakse rohkem ettevõtte enda töötajaid.

Kobini sõnul eelistatakse Tallinna kesklinnas asuvate hotellide seminariruume. "Meie firma globaalne seisukoht on, et kõik tegevused toimuvad linna keskel, kuhu on kliendil lihtne jõuda nii auto kui ka ühistranspordiga," ütles Kobin.

Kuna üritusi korraldatakse sageli ühtedes ja samades kohtades, on pakutavad püsikliendihinnad tavahindadest soodsamad. Selle aasta hinnad on veel hotellidega läbi rääkimata, kuid viimane hinnatõus jääb aastasse 2008.

"Tingimused on varasemaga võrreldes läinud küll tunduvalt paindlikumaks. Ka mõned päevad enne ürituse toimumist saab veel ruumi vahetada väiksema vastu, kui piisavat osalejate arvu kokku ei tule," rääkis Kobin.

KPMG suvised koolitused toimuvad sageli ka linnast väljas. Kuna tihti osalevad kolme Balti riigi töötajad, on Lõuna-Eesti eelistamine ka teiste Balti riikide üksuste jaoks logistiliselt lihtsam.

Kobini sõnul pakuti neile suvel ka Lõuna-Eestis üsnagi sõbralikku hinda, olemata püsiklient. "Eelkõige sõltub hinnapakkumine koha enda täituvusest antud perioodil," rääkis ta.

"Pakutavate seminariruumide tingimused on kõikjal head, nii et võib rahule jääda. Teenindus on sümpaatne ja ka ruumid on head. Vahel küll osalevad naisterahvad kurdavad, et on jahe, kuna konditsioneerid töötavad, aga peale selle pole mingeid muresid olnud," rääkis Kobin. Ka välislektorid on ruume kiitnud just seetõttu, et ka seminarivälisel ajal on juurdepääs saalidesse hea ning kontoritarbed alati kättesaadavad.

Kohad, mis ei ole spetsiaalselt seminariruumideks mõeldud, koolitusteks siiski reeglina ei sobi. "Ehkki sageli on peo- või mõisaruumide juures märge, et need sobivad ka seminaride korraldamiseks, ei ole nad siiski selleks piisavalt valgustatud või privaatsed," rääkis Kobin.

Ruumis peab olema piisavalt õhku ja valgust

Koolitaja Peep Vain soovitab ruumi valimisel jälgida, et selles oleks piisavalt õhku, valgust ja ruumi. "Kõige tähtsam on ruumi paras suurus. Tihti alahinnatakse ruumi suuruse vajadust. Vabalt peaks mahtuma sinna paigutama toole ja laudu. Peab olema piisavalt õhku ja valgust," soovitas Vain. Tema sõnul on oluline ka ruumis olev tehnika, aga mitte kõige olulisem.

Vain soovitab valitavad ruumid ka alati ise oma silmaga üle vaadata. "Eriti tundmatu ja väiksema koha korral, nagu turismitalud, tasub alati ruumid ise üle vaadata. Fotod võivad olla tugevasti ilustatud ja erineda reaalsusest üsna palju," lausus Vain.

ASi Scania Eesti personali- ja koolitusspetsialisti Helena Ermi sõnul korraldati ettevõttes 2009. aasta alguses kaheksast kahepäevasest koolituspäevast koosnev sari, mis vajas suure osalejate arvu tõttu mahukat ruumi.

Maht on hea argument soodushinna küsimiseks

Lõpuks valiti välja Viimsis paikneva Athena hotelli konverentsikeskus, milles on suured ja ühtlasi suhteliselt soodsad ruumid. "Kuna tegu oli kaheksakordse koolitusega, oli maht heaks hinnaargumendiks, nii et saime soodsa pakkumise," sõnas Erm.

Renditavate ruumide juures peab Erm oluliseks korralikku ventilatsiooni, valgustust ja ruumi helikindlust. "Eeliseks on ka mugav ligipääs ning parkimiskohtade olemasolu. Koht võiks olla selline, et sinna pääsemiseks ei peaks tiirutama mööda ühepoolseid tänavaid ja otsima parkimiskohta." Kasutatud on näiteks hotellide Viru ja Nordic konverentsikeskusi, ent kesklinna miinuseks on tasuline parkimine.

Parimad kogemused on Ermil aga Tammsaare koolituskeskuse ruumidega. "Seal on olemas erinevates suurustes ruumid, valgustus on tõesti hea, suured aknad jne. Ja hind on samuti normaalne," kiitis Erm.

"Vahva koht. Spetsiaalsed mugavad ja hubased ruumid. Tallinnas ju pole spetsiaalselt koolitusteks mõeldud kohti," rääkis Erm.

Pane tähele

    * Koolitusruumi valikul jälgi mugavust ruum peab olema piisavalt suur, võimaldades paigaldada laudu ja toole vajadusel ka grupitöödeks sobivatesse mustritesse

    * ruum peab olema piisavalt eraldatud ja hästi valgustatud

    * asukohta peab olema võimalik lihtsalt jõuda nii auto kui ka ühistranspordiga

    * olemas peab olema piisav arv eelistatult tasuta parkimiskohti

    * olemas peab olema vajalik tehnika ja bürootarbed, sülearvutite jaoks pistikupesad ning tasuta wifi

Allikas: Äripäev

Artikkel ilmus Äripäeva eriväljaandes "Juhtimine"

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700