Autor: Lemmi Kann • 26. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Paanika" Vanemuises

Vanemuise teater esietendab laupäeval, 6. märtsil Sadamateatris soome autori Mika Myllyaho tragikomöödiat „Paanika“.

Etenduse lavastajaks kutsuti Taago Tubin Ugalast.

„Paanika“ – mis Pedro Almadovari filmi eeskujul kannab alapealkirja „Mehed närvivapustuse äärel“ – räägib kolmest keskikka jõudnud mehest ning pingetest, mida nüüdisaegne ühiskond meessoos tekitab.

Leo, Max ja Joni on edukad isased, kes ühtäkki ei saa oma eluga enam hakkama. Ühiskond ja lähedased ootaksid neilt justkui midagi enamat. Hädaolukorras mõeldakse välja kodune rühmateraapia, mis võtab niivõrd kummalisi vorme, et ajab kõrvaltvaataja ühtaegu nii nutma kui ka naerma.

Graafikadisainer Maxi mängib Riho Kütsar, insener Leod Raivo E. Tamm ning telesaatejuht Jonit Ain Mäeots. Mika Myllyaho näidendi on tõlkinud eesti keelde Maimu Berg, lavastuse kunstnik on Jaanus Laagriküll Ugalast, valguskujundaja Jaanus Moor ja videograafika autor-teostaja Martti Poom.

„Tahtsin kirjutada näidendi, milles kolm meest jõuavad eri moel oma elus paanikaseisundini,“ ütles Myllyaho. „Tahtsin küsida, kuidas tuleks elada, et elu tunduks mõnus.“

1966. aastal sündinud Mika Myllyaho on soome noorema põlvkonna tuntumaid lavastajaid, kes ühtlasi on tegev ka näitleja ja näitekirjanikuna. Myllyaho esiknäidend „Paanika“ jõudis 2005. aastal ülimenukalt lavale Helsingi Ryhmäteatteris ja nüüdseks on seda teost lavastatud nii Soome teatrites kui ka mitmel pool mujal – Kopenhaagenis, Peterburis Budapestis, Riias, Madridis, Moskvas.

Myllyaho on lavastanud nii Ryhmäteatteris kui ka Soome Rahvusteatris. Rahvusteatri laval jõudis 2007 tema lavastatuna maailmaesietenduseni Sofi Oksase „Puhastus“. Alates 2007. aastast on ta üks kolmest festivali Tampereen Teatterikesä kunstilisest juhist ning augustis 2010 astub Myllyaho Soome Rahvusteatri kunstilise juhi ametisse.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700