Autor: Lemmi Kann • 2. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

JAZZIKUU 2010 toob linnaruumi põnevad muusikaprojektid

Aprillis tähistatakse üle Eesti neljandat korda rahvusvahelist jazzikuud, mis täidab tulevase kultuuripealinna põnevate ürituste ja ettevõtmistega.

"Jazzikuu idee on anda võimalus muusikahuvilisele noorele publikule üle Eesti tutvuda jazzmuusikaga, olgu selleks õpitoad, filmid, maalimine või ootamatud kohtumised linnaruumis. Oluline on, et noorel publikul oleks võimalus vahetult ja aktiivselt tegevustes kaasa lüüa ja uusi kogemusi saada," ütles Jazzkaare peakorraldaja Anne Erm.

Koostöös Sihtasutusega Tallinn 2011 saab seoses Euroopa kultuuripealinna aasta lähenemisega tänavusel Jazzikuul esimest korda teoks linnaruumiprojekt, mille käigus nädala vältel improviseerib ja eksperimenteerib avaliku linnaruumi ja -publikuga Tallinna erinevates paikades taani trummar ja improvisaator Karsten Mathiesen. Kaasates nii erinevaid kohalikke kunstitegijaid kui ka juhuslikku publikut, loob ta nende ootamatute avalike ülesastumistega võimaluse muusikaliseks osaluseks ja elamuseks sõltumata kohast, ajast ja muudest teguritest. Avalik lõppkontsert toimub Jazzkaare festivali raames 25. aprillil. Linnaruumiprojektid jätkuvad ka 2011. aastal.

Koostöös USA Saatkonnaga avatakse Tallinnas aprillis Energiakeskuse planetaariumis Jazzikino, kus saab vaadata haaravaid dokumentaale jazzi suurkujudest läbi ajaloo. Filmides on nii intervjuusid muusikutega kui ka haruldasi kaadreid kontsertidelt. Kavas on kümmekond filmi, mida kommenteerivad Eesti jazzmuusikud.

Jazzikuu sündmused algavad täpselt kuu aja pärast, 2. aprillil, kui Viru Keskuses avatakse Jazzikuu 2010 plakatikonkursi tööde näitus. Konkursile laekus 188 tööd üle Eesti, võidutööks valis zürii 8-aastase Sally Stuudio õpilase Morten Made joonistatud “Jassi”, millest kujundati tänavuse jazzikuu logo.

Samal nädalavahetusel toimub veel nii traditsiooniks saanud ja juba 26. korda toimv Uno Naissoo nimeline noorte heliloomingu konkurss ning uus tegevus Jazzikuu raames – jazzibrunch Clazzis. Hilised hommikusöögid koos säravate kultuuriinimeste intervjuude ja  nende lemmikmuusika valikuga toimuvad Jazzikuu raames igal pühapäeval.

Esmaspäeviti toimub Clazzis “Noorte talentide lava”, mille esinejad valitakse märtsis toimuva konkursi alusel eesmärgiga leida uusi tõusvaid talente. Kolmapäeviti toimuvad Rahva Raamatu Viru Keskuse kaupluses “Kella viie tee” – avalikud intervjuud muusikutega päevakajalistel kultuuriteemadel. Aprillis on samas paigas saadaval ka parim valik Jazzkaare artistide plaate.

25. aprillil toimub Kumu auditooriumis Sally Stuudio eestvedamisel Jazzimaali võistlus, kus kunstikoolide võistkonnad osalevad Siim Aimla ansambli kontserdil. Maal sünnib kontserdiga samas ruumis ning samaaegselt. Kontserdi eel antakse üle Jazziplakati konkursi auhinnad.

Jazzikuu saadikuna saabub Eestisse USA jazzlauljatar, 4 Grammy’t võitnud Dianne Reeves, kes annab ka avaliku intervjuu. Reevesi kontserdi eel 28. aprillil antakse neljandat korda välja Eesti jazziauhinnad – Elioni Jazziauhind ning Noore Jazzitalendi preemia. Teistkordselt tunnustatakse ka tegusat jazzielu korraldajat, kes saab Jazziedendaja auhinna.

Kogu aprilli jooksul saab Clazzis näha fotonäitust, mis meenutab säravamaid hetki Jazzkaare kontsertidelt – näituse on koostanud Jazzkaare vabatahtlikud fotograafid oma viimaste aastate töödest.

28.-30. aprillini näeb Vene Kultuurikeskuses ka Kaupo Kikkase personaalnäitust “Backstage”, mille teine etapp sünnib samal perioodil kohapeal. Üle 20 noore osaleb Jazzkaare traditsioonilise Noore Jazzikriitiku Programmi töös.

JAZZIKUU 2010 KAVA:

 2. aprill – 2. mai          Jazzikuu plakatikonkursi näitus Viru Keskuses

2. aprill – 2. mai          Jazzikino Energiakeskuse planetaariumis

2. aprill – 2. mai          Noore Jazzikriitiku Programm

2. aprill – 2. mai          jazzkaar.ee fotograafide ühisnäitus Jazzkaarel jäädvustatud hetkedest Clazzis

3. aprill                        26. Uno Naissoo nimeline loomingu- ja interpretatsiooni konkurss Georg Otsa nimelises Muusikakoolis

4. aprill kell 14            Jazz Brunch Clazzis (pühapäeviti kell 14 kuni 2.maini)

5. aprill kell 21            Noorte talentide lava Clazzis (esmaspäeviti kell 21 kuni 26. aprillini)

19.-25. aprill                “Kalle’s World Tour” Karsten Mathiesen (Taani) Tallinna linnaruumis

25. aprill kell 12          “Kalle’s World Tour” lõppkontsert Disaini- ja Arhitektuurigaleriis

25. aprill kell 14          JazziMaali võistlus, musitseerib Siim Aimla Quartet ning Jazziplakati konkursi auhinnatseremoonia Kumu auditooriumis

28. – 30. aprill             “Backstage” Kaupo Kikkase fotonäitus Vene Kultuurikeskuses

28. aprill kell 21          Jazzisaadik Dianne Reeves’i kontsert ning jazziauhindade tseremoonia Vene Kultuurikeskuses

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700