Autor: Rivo Sarapik • 16. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas valida lugerit?

Üks oodatumatest e-raamatute lugejatest ehk lugeritest, iPad saab tellitavaks aprilli alguses. Samas on turul juba kümmekond suuremat e-raamatu lugemise seadet ja vähemalt üht neist saab juba ka Eestist hankida. Milline neist valida?

Ajakiri Wired tegi ülevaate kümnest enam levinud e-lugerist. Parimaks hindas väljaanne Veebipoe Amazon teise põlvkonna lugeri Kindle, mis mullu turule tuli ning sai uuenedes vabaks eelkäija kasvuraskustest.

Teiseks tõusis aga valiku mobiilseim ja kompaktseim ehk iPhone. Seega, e-luger on värskeima põlvkonna iPhone´i kasutajail juba olemas.

1. Amazon.com Kindle 2 – hind ca 2600 krooni

Raamatupood käivitas e-lugerite hulluse ja lugeri teise põlvkonna mudel tuli mullu turule eelkäija vigadeta. Ajakirja hinnangul hetkel parim valik.

2. Apple iPhone 3GS – alates 3000 kroonist

Jah, hea ekraani tõttu võimalik kasutada raamatute lugemiseks. Eeldab spetstarkvara (näiteks Kindle iPhone´ile) kasutamist. Konkurentidest väikseim ja mobiilseim.

3. Amazon.com Kindle DX – ca 5000 krooni

Kindle´i põlvkonna värskeim liige, suure ja selge ekraani tõttu ähvardab muuta inimeste raamatulugemisharjumusi.

4. Barnes & Noble Nook – ca 3000 krooni

Väljanägemiselt sile ja läikiv, ent seotud raamatupoe lugemistarkvaraga.

5. iRex Digital Reader 1000S – ca 7500 krooni

Väljanägemiselt ilusaim, ent konkurentidest kalleim toode.

6. Astak 6" EZ Reader – ca 3500 krooni

Toetab miljoneid formaate ja suudab ka mp3 mängida, kuid kasutusrõõmu kisub allapoole uimasus.

7. Coolreaders Cool-er – hind Eestis 3900 kr

Seda lugejat pakub ka Rahva Raamat Eestist ostmiseks. Wiredi hinnangul tegemist ühe odavaima turul saadavatest, mis kajastub ka seadme lihtsuses ning kasinates funktsioonides.

8. Sony Reader Daily Edition – ca 4000 krooni

Tavalisest suurem ekraan ning nägus disain. Puutetundliku ekraaniga lugejal on soovitamiseks siiski miinuseid liigpalju.

9. Archos 9 PC Tablet – ca 5500 krooni

Hea ligi üheksatolline ekraan. Miinuseks, et seadme operatsioonisüsteem Windows 7 pole loodud puutetundliku ekraaniga kasutamiseks.

10. Entourage eDGe – ca 5000 krooni

Kahe ekraaniga ja võiks sobida kasutajale, kes tahab lisaks raamatu lihtsusele ka näiteks videosid vaadata. Miinuspoolel uimane tarkvara ning kasin aku eluiga.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700