1. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: eksursioon Vene filmimuusika maailma

Kontsertprogramm "17 kevadist hetke" toob publiku ette parimad muusikapalad nõukogude filmiklassikast.

Lauludega vaheldumisi katkendid filmidest

Programm koosneb seitsmeteistkümnest laulust, mida esitavad nii lauljad kui ka näitlejad. Lauludega vaheldumisi näeb lavale paigutatud ekraanilt katkendeid nimetatud filmidest ning kuulda saab teemakohaseid kommentaare, mis aitavad laulude tagamaad avada.

 Hariva ülevaate ühe ajastu filmimuusikast pakub kontsert kõigile. Mäeotsa sõnul on tegemist põneva materjaliga nii nende vaatajate-kuulajate jaoks, kellele need filmid on korduva vaatamise tulemusena pähe kulunud, kui ka inimestele, kes ei pruugi neid näinud olla. "Need laulud on omaette klassika. Mingist servast on need ikka inimeste teadvusesse imbunud, sest nad on ikkagi väga kuulsad olnud. See kontsert võiks tekitada ahhaa-elamuse, et vot sealt või teisest filmist need laulud ja episoodid pärit ongi," arvas Mäeots.

Muusikapalad valitud kultusfilmidest

Tähenduselt sama võimsatele Eesti filmiklassika analoogidele mõeldes on kontserdikavasse valitud lood filmidest, mis on vähemalt sama kaalukad nagu "Viimne reliikvia" ja "Siin me oleme" - midagi kultusfilmide sarnast, mida ikka ja jälle uuesti vaadatakse, olgugi et iga järgmine lõik on juba teada.

Kontserdi õnnestumiseks ühendavad oma jõud nii lauljad, muusikud kui ka näitlejad. Solistidena astuvad üles tunnustatud lauljatar Gerli Padar, temperamentne näitleja Ülle Lichtfeldt ning lisaks näitlemisele ja laulmisele ka stepptantsuga kuulsust kogunud Aleksandr Ivaškevitš. Kaasa teeb ka näitleja ning parodist Eduard Toman.

Instrumentaalset tuge kogu sellele pillerkaarile pakub Toomas Lunge bänd.

Stirlitzit kontserdilaval ei näe

"17 kevadist hetke" on eelkõige kontsert, mida on ilmestatud lavastuslike elementidega, kuid tegelaskujusid filmidest korraldajad lavale ei too. "Stirlitzit meil seal kohal ei ole. Me ei hakka filmirolle maha mängima, küll aga loome erinevate vahenditega ajastu attitude'i ja maname esile tausta, millesse need laulud sobiksid," teadustas Mäeots.

Kõik laulud kõlavad venekeelsetena ehk originaalkeeles, lisanduvad eestikeelsed selgitavad vahetekstid.

"Kindlasti on kogu kontsert väga hingeline ja hingestatud. Need on meloodilised ja südamlikud lood ning Vene muusika on juba oma olemuselt väga puudutav. Ja eks nostalgia on ka muidugi märksõnana omal kohal," arvas Mäeots.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700