9. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Jazzkaar pakub muusikamaratoni

Aprill on ka sel aastal džässikuu, mis kulmineerub Jazzkaare festivaliga 23. aprillist kuni 2. maini. Džässi pakutakse igale maitsele ning festivalikavast leiavad kõik muusikaaustajad endale midagi meelepärast.

Nii mõnedki festivali väliskülalistest on Eesti publikule juba tuttavad. Näiteks lauljatar Dianne Reeves astus Jazzkaarel üles ka 2006. aastal. Tol korral tänas publik lauljatari ja teda saatnud kitarriste, Russell Malone'i ning Romero Lubambot pika ovatsiooniga. 2010. aasta Jazzkaarele saabub Dianne Reeves suurema koosseisuga ja kahtlemata ei pea džässi ning vokaalmuusika austajad taas tema kontserdis pettuma.

Lauljatari võimas hääl ning omanäoline ja südamlik lähenemine tuntud džässistandarditele on see, mille tõttu ta juba aastaid absoluutsesse maailma tippu kuulub.

Iisraeli bassist Avishai Cohen on Jazzkaarel juba kolmandat korda, kuid üllatusi jätkub temalgi. Chick Corea grupis tuule tiibadesse saanud bassisti muusika on lihtne ja samal ajal peenekoeline ning ülimalt multikultuurne. Tänavusel festivalil on temaga kaasas mõneti džässmuusikale traditsiooniline koosseis, kuid vürtsi lisab ka selline eksootiline instrument nagu oud.

Palju häid valikuid vokaaldžässi austajatele

Vokaaldžässi austajatele jätkub Dianne Reevesi kõrval maiuspalu aga veelgi. Concha Buika toob tärkavasse kevadesse lõunamaist soojust, segatuna kaasakiskuva funk'iga ja hingestatud souliga. Soome parimaks a cappella grupiks tituleeritud Club For Five pakub aga Jazzkaare peakorraldaja Anne Ermi sõnul tõsise džässi kõrvale veidi meelelahutust.

 Esinejatest ei saa mainimata jätta vanameister George Duke'i, kes hullutab klahvpillidel publikut Rock Cafes. Festivali noorim esineja on aga vaid 14aastane imelaps, Iisraeli džässpianist Gadi Lehavi. Seega tasub klaverimuusika austajatel külastada nii festivali vanima kui ka noorima esineja kontserte - George Duke'i ja Gadi Lehavi vanusevahe on tervelt 50 aastat.

Anne Erm rõhutab, et see, kes soovib kuulata väga head džässi, ei tohi vahele jätta ka The Ploctonesi ja Nils Wogrami trio kontserte. Euroopa tuntumate trombonistide hulka kuuluv Nils Wogram pidi õigupoolest Jazzkaarel juba ühel varasemal aastal üles astuma, kuid paraku unustas mees passi koju ja esinemine jäigi ära. Sel korral läheb ehk paremini.

Eesti džässiprogrammis rõhk noortel tegijatel

Staariparaadi kõrval ei saa märkimata jätta meie enda noori ja tõusvaid tähti. Anne Ermi sõnutsi ongi tänavuse Jazzkaare üks Eesti artistide valiku olulisematest rõhuasetustest just noortel tegijatel, kellest mitmel on viimasel ajal välja tulnud ka plaat.

Bassistid Peedu Kass ja Marti Tärn, end kahtlemata kaardile laulnud Kadri Voorand, juba veidi staažikam pianist Kristjan Randalu ja mitmed teised astuvad Jazzkaare programmis üles uue kavaga ning mitmed neist jõuavad kontserte andma ka väljapoole Tallinna.

Need noored ongi Eesti džässimaastiku kujundajateks ja iga endast lugupidav muusikasõber peaks end nende tegemistega kurssi viima. Jazzkaar 2010 annab selleks suurepärase võimaluse.

Sel aastal tuleb Jazzkaar juba kahekümne esimest korda. Tänavuse festivali raames toimub kokku üle kolmekümne kontserdi. Muusikat leidub tõepoolest igale maitsele, džässistandarditest klubimuusika ja rahvaviisideni. Kui maailmatasemel muusika tuuakse kümnepäevase maratonina koju kätte, on lausa patt sellest mitte osa saama minna.

Autor: Lemmi Kann, Ester Eggert

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700