14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippsekretäri võitja saab esmakordselt auhinnaks kutsetunnistuse

Esmakorselt sekretäritöö kutsemeistrivõistluse ajaloos saavad kolm parimat osalejat tänavu auhinnaks sekretäri kutsetunnistuse.

Tänavuine parim sekretäriõpilane selgub juba järgmisel nädalal, 20. aprillil toimub Tallinna Majanduskoolis võistlus Tippsekretär 2010. Osaleb 22 tüdrukut viiest erinevast koolist üle Eesti.

Suure tõenäosusega võib see võistluse võitjale automaatselt tähendada ka tööpakkumist.

„Paljusid Tippsekretäri võistluse võitjaid on tahetud kohe headesse ettevõtetesse tööle võtta,“ kinnitab sekretäride kutsemeistrivõistluse „Tippsekretär 2010“ korraldaja Janne Kerdo, Tallinna Majanduskooli Sekretäri- ja ametnikutöö osakonna juhataja.

„Kord tekkis võitja pärast isegi rebimine – kaks erinevat ettevõtet tahtsid tüdrukut tööle võtta!“ meenutab Kerdo, „tüdruk ise otsustas advokaadibüroo kasuks.“

Osalejatele on Kerdo sõnul kindlasti oluline seegi, et esikolmikusse jõudjad saavad automaatselt sekretäri kutsetunnistuse, sõltumata sellest, mis kursusel võitja õpib. Sisuliselt tähendab see, et kutsetunnistuse võib kätte saada alles esimesel kursusel õppija.

„Kutsetunnistuse võitmine muidugi ei vabasta neid ei II kursuse ainetest ega ka mitte spetsialiseerumiseksamist, ilma milleta lõputunnistust ei saa,“ selgitas Kerdo.

Kutsetunnistuse võitmiseks peavad sekretäritööd õppivad noored tõestama oma teoreetilisi teadmisi, arvutikasutusoskust ning võimet piirsituatsioonides hakkama saada. Selleks viimaseks mängitakse laval avalikult rollimängu, kus võistlejal on kanda sekretäri roll. Võistlejate partneriks on professionaalne näitleja, kes esitab ootamatu situatsiooni, millele sekretär peab lahenduse leidma.

„Vaatajatele on see kindlasti võistluse kõige huvitavam osa, kuigi rollimängus osalejale ei pruugi situatsioon üldse nii tore olla,“ räägib Kerdo, meenutades, kuidas eelmisel aastal pandi rollimängu mängima ka õpetajad.

„Eks meie muidugi lahendasime neid ülesandeid natuke külmema kõhuga – kogemus ikkagi maksab,“ naerab Kerdo, „meil on rohkem kavalust öelda asju teistmoodi. Noored on rohkem kartlikumad. Aga eks kartlikkus kaobki läbi kogemuste.“

Kerdo kinnitusel on selliste kutsemeistrivõistluste korraldamine äärmiselt oluline. Lisaks kutsehariduse tutvustamisele on võistlused hea võimalus kutseõppuritele enese võrdlemiseks teistega.

„See on hea koht, kus panna alles õppivaid sekretäre proovile,“ sõnab Kerdo, „ja hästi läheb alati nendel õpilastel, kes tõesti tahavad osaleda, tahavad olla head sekretärid ja tunnevad ennast kindlalt.“

Kutsemeistrivõistluse Tippsekretär 2010 korraldajateks on Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove, Eesti Juhi Abi Ühing, Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus ning Tallinna Majanduskool.

Võistlust rahastavad Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium.

Baltic Tours saadab parima õpilase ja tema õpetaja auhinnaks SPAsse lõõgastuma ja Selveri Köök pakub kõigile võistlusel osalenutele torti.

Auhinnad kolmele parimale õpilasele ja nende õpetajale paneb välja ka sekretar.ee.

Tasub teada

Sekretäride kutsemeistrivõistlused toimusid esmakordselt 1997. aastal, sellel võistlusel osales 30 õpilast 15 erinevast koolist.

Elukestva Õppe Arendamise Sihtasutus Innove aitab üleriigilisi kutsemeistrivõistlusi korraldada 2006. aastast alates. Aasta aastalt on Innove poolt korraldatavate kutsevõistluste arv tõusnud ning tänavu toimub juba 20 võistlust 25 erialal.

Mullu toimus Innove eestvedamisel esmakordselt erinevaid alasid koondav suur kutsevõistlust „Noor Meister“, millest võttis osa üle 100 noore kümnel võistlusalal.

Lisaks riiklikele kutsemeistrivõistlustele viib SA Innove tublimaid võistlejaid rahvusvahelistele kutsemeistrivõistlustele. Vaheldumisi, üle ühe aasta toimuvad Euroopa kutsemeistrivõistlused EuroSkills ja ülemaailmsed võistlused WorldSkills.

Mullu toimus WoldSkills juba 40ndat korda, võõrustajaks oli seekord Kanada. Tänavu detsembris oodatakse aga meiegi noori EuroSkillsile Lissaboni. Eestit esindab seekord rekordiline arv võistlejaid – kokku 20 noort 19 erineval alal.

Eestis toimuvate noorte kutsevõistluste toetajateks on Euroopa Sotsiaalfond ning Haridus- ja Teadusministeerium, rahvusvahelistele võistlustele paneb õla alla Haridus- ja Teadusministeerium. Täiendavalt abistavad kutsevõistluste läbiviimisel ka mitmed kutseõppeasutused, ettevõtted ning erialaliidud.

Autor: Lemmi Kann, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700