15. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

15 rahanõu, mida anda lastele

Lapsed ja raha on omavahel vääramatult seotud – sünnist ülikooli lõpetamiseni nad lausa neelavad seda, kirjutab Jeff D. Opdyke Wall Street Journalis. Millist rahanõu anda lapsele, et ta ise neis küsimustes hakkama saaks? Eriti, kui perel pole raha jalaga segada.

Lapse kasvatamisele kulub samas suurusjärgus raha, mida võiks lapsevanem kasutada kas pensionipõlveks, uue maja või sportauto ostmiseks. Samas rõhutab autor, et ei halvusta sugugi lapsi ning tema pere kaks kasvandikku toovad rõõmu, mida rahaga ei ole võimalik osta.

Küll aga muutub lapse perre saabumisega vanemate roll ja pere-eelarve ning uue iseloomu saavad ka rahaküsimused. Lisaks lapse kasvatamisega kaasnevate kuludega vastutab vanem ka selle eest, et täiskasvanuks saades orienteerub laps rahamaailmas ning saab ise hakkama. Kodune kasvatus on lapse esimene ja kõige määravam kokkupuude rahaküsimustes.

Opdyke tõi oma kogemusest välja 15 soovitust, mida lapsele rahaküsimustes õpetada:

1. Kulutatakse ainult teenitud raha

2. Kui laps hakkab nõudma mänguasjapoodi sõitmist, et miskit uut lelu osta, on aeg taskuraha

3. Taskuraha suurus ei peaks lapsest eakaaslaste seas kehvikut tegema või siis võimaldama hõlpsalt osta kõike, mida hing ihkab.

4. Mõistagi peavad hinded korras olema ning kodutööd on panus pere-ellu ka laste poolt

5. Ehkki seaduslik tööiga algab 16. eluaastast, tasub lapsi julgustama juba varem mõtlema, kuidas omale taskuraha teenida

6. Juhenda ja anna rahaküsimustes nõu, ette dikteerimata

7. Pangaarve tasakaalus hoidmisega eksimisel jääb laps deebetkaardist ilma nädalaks (või enamaks). Krediitkaardi tagasimaksmisega hilinemine aga tähendab kaardist ilma jäämist võla tasumiseni + veel üks kuu

8. Hoiupõrsasse kogutust võib kasutamiseks võtta ainult poole summast, vähemalt pool peab jääma kassasse

9. Lapsel võiks olla võimalus finantsiliselt äparduda, nii saab vigadest õppida

10. Väärtpaberitesse investeerimisel peaks laps teadma firmast nii palju, et suudab selle ärimudeli joonistada

11. Et lapsele börsist ja investeerimisest midagi õpetada, ei pea rahas suplema

12. Kui lapse heategevuslikud huvid lahknevad vanemate omast, las nad siis lahknevad

13. Vanemad ei pea kogu kõrghariduse omandamiseks vaja minevat summat säästma või koguda suutma. Ikka võimaluste või huvi piires.

14. Suurim finantsiline kink, mida lapsele saab anda, on vanema elukogemus

15. Mingil hetkel tuleb lapsele öelda, et pank Ema & Isa on lõplikult likvideeritud

 

Allikas: Wall Street Journal

 

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700