23. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Röövlite südamlik seiklus

Tötskääbused, hallvanakesed, mardused ja muu Lindgreni raamatust tuttav haldjarahvas hakkab Endla laval esietenduvas muusikalises kogupereetenduses päriselu elama.

Endla teater on “Röövlitütar Ronjasse” päris usinalt aega, energiat ja tahet panustanud. Tulemas on üks sellekevadisi suuretendusi, millest võib loota palju. Lavastusse on kaasatud suur hulk abivägesid – mitte ühtegi raamatus mainitud varjurahva liiki, ei tötskääbuseid, hallvanakesi kui marduseid, pole etendusest välja jäetud. Et varjurahvas pärisnäitlejate kõrval kasvult paslik tunduks, mängivad neid lapsed. Osatäitmisteks on neil kasutada uhked kostüümid.

Etenduse süžee on tuttav neile, kes Lindgreni “Röövlitütar Ronja” läbi on lugenud. Nimiosatäitja Kaili Viidase sõnul on etenduses olemas kõik raamatuski olulised põhiteemad. Kaks kõige olulismat teemat on Ronja-loos vanemate ja lapse vaheline armastus, eriti Ronja suhe isaga, kes on röövlipealik, ning Ronja sõpruseliin Birkiga, kes kes on konkureeriva röövlijõugu laps. Ronja ja Birki lähedus avaldub kiindumuse vormis, mis ei ole veel päriselt armastus. “See lugu on nii suur ja võimas, et sealt ei saagi neid olulisi asju kõrvale jätta,” arvas Viidas.

“See on lugu sellest, kuidas laps suureks ja iseseisvaks saab. Sellest, kuidas ta omandab  õiged väärtushinnangud. See, kuidas Ronja tegelaskuju saab aru, kui tema isa midagi valesti teeb, on etenduse üks pedagoogilisemaid momente,” arvas Viidas.

“Röövlitütar Ronja” on välja reklaamitud muusikalise kogupereetendusega, mis ei peaks aga publikut arvama panema, et tegu on muusikaliga. Põhirõhk on siiski draamatekstil, mida muusikaline pool lihtsalt täiendab ja toetab. “Kuna seal on üks suur röövlikamp koos, siis põhilised on röövlilaulud. Laulab ka Ronja ema Loviis ja isa Mattis,” teavitas Viidas.

Viidase hinnangul on “Röövlitütar Ronja” kindlasti midagi rohkemat kui lasteetendus. “Minu meelest see mingi titekas küll ei ole. Laulud on käredad ja lastakse tossu. Ja kui juba röövlid on laval, siis päris ninnunännutamine see olla ei saa,” avaldas Viidas arvamust, lisades, et kui tema oleks pealtvaataja, siis võtaks ta etendusele ka oma pere vanemad liikmed kaasa.

“See on vägev südamlik seiklus. Seal on südamlikkust ja traagikat, samuti positiivset seiklust. Usun, et “Röövlitütar Ronja” on Astrid Lindgreni algupärale vääriliselt lavale toodud,” oli Viidas rahul.

“Röövlitütar Ronja”

Autor Astrid Lindgren

Lavastaja Kalju Komissarov

Esietendus 23. aprill

Piletid 120 kr

www.endla.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700