28. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. juulist võivad hinnad olla juba kroonides ja eurodes

Kehtiva eurole ülemineku plaani järgi toimub hindade kahes vääringus näitamine aasta jooksul – alates 1. juulist 2010 kuni 30. juunini 2011. Nõue hakkab kehtima kõikidele kauplejatele sõltumata nende õiguslikust vormist, sh ka avalikus sektoris.

Rahandusministeeriumis täna kogunenud eurole ülemineku asjatundjate komisjon sai ülevaate ettevalmistuste käigust, ühtlasi täpsustati hindade ja tasude kahes vääringus avaldamise nõudeid.

Asjatundjate komisjoni esimees Tea Varraku sõnul täpsustab eurole ülemineku plaan oluliselt eurole ülemineku seaduses toodud üldiseid põhimõtteid. "Näiteks aasta jooksul hindade nii kroonides kui eurodes näitamine on oluline abivahend nii elanikkonna uue vääringuga harjutamiseks kui ka põhjendamatu hinnatõusu ära hoidmiseks,” sõnas Varrak.

 

Teise olulisema teemana arutati eurokommunikatsiooni ning euro kasutuselevõtu praktilistest aspektidest teavitamist. Olulisim infokanal, kuhu on koondatud kõik juhendmaterjalid, taustainfo ning ametlikud dokumendid, on ametlik euroveeb.

Lisaks on valmimas ettevõtetele mõeldud teatmik eesti ja vene keeles ning toimuvad konverentsid ja seminarid kõigis maakondades. Selleks, et jõuda kõigi erineva infovajadusega sihtgruppideni, kasutatakse erinevaid kanaleid alates otsepostitusest ning lõpetades telereklaamidega.

 

Euro kasutuselevõtuks vajalike Maastrichti kriteeriumite täitmist hindavad praegu nii Euroopa Komisjon kui ka Euroopa Keskpank, kes avaldavad oma raportid 12. mail. Tea Varraku sõnul tõdeti eurole ülemineku asjatundjate komisjonis, et tehniliste ettevalmistustega ei ole paljudes valdkondades ametlike otsuste saabumiseni võimalik oodata. „Näiteks oleme juba pööranud suurt tähelepanu riigiasutuste infosüsteemide õigeaegsele valmisolekule ning edaspidi soovime tihedamalt jälgida ettevalmistusi ka kohalike omavalitsuste tasandil,“ täpsustas Varrak.

 

 

Autor: Urve Vilk, Silvia Kruusmaa

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700