Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 29. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Küsitlus: kuidas kaitsete oma kodu/firmat tule eest?

Suurimates linnades võtab tuletõrjel sündmuskohale jõudmiseks sõltuvalt liiklusest jms aega vähemalt 5-6 minutit, kuid isegi siis ulatuvad tule ja suitsu tekitatud kahjud enam kui kümnetesse tuhandetesse kroonidesse, lisaks kustutustööde veekahjud. Maapiirkondades võib tuletõrjel kuluda kohalejõudmiseks mitukümmend minutit. Kuidas kaitsete teie oma kodu ja firmat tule eest?

Andres Aavik, Skanska EMV AS juhatuse esimees

Koduseks kaitseks on mul tulekustuti, mille kasutamise instruktaazi olen teinud kõikidele võimalikele kasutajatele ning nn tuletekk, mis tõmmatakse lahtisele tulele peale ja mille ülesanne on vist tuli lämmatada. Lisaks on mul tubades suitsuandurid ja katlaruumis ka varuandur. Töö juures on meil samuti tuletõrjesignalisatsioon ja kustutid, evakuatsiooniplaanid ja inimesed kes valdavad esmaabi võtteid.

Taimo Murer, AS Teede Tehnokeskus, juhatuse esimees

Kodu kaitseb tule eest ettevaatlikkus lahtise tule käsitlemisel, samuti on abiks elementaarsed teadmised kustutusvahendite kasutamise ning ohuolukorras käitumise kohta. Kiireks reageerimiseks tuleohu korral kodust eemal viibides või öisel ajal on kasutusel signalisatsioonisüsteemiga ühendatud suitsuandur.

Ettevõtte kaitse tule eest on tagatud iga töötaja teadlikkusega tuleohu vältimise kohta. Esmakordne tuleohutusalane juhendamine viiakse läbi töötaja tööle asudes, edasine perioodiline juhendamine on sõltuv vajadusest. Iga töötaja on tuleohutuse tagaja ja vastutaja, ohutuskultuur on meie ettevõttes heal tasemel.

Tehnilistest abivahenditest ohutuse tagamiseks on kasutusel signalisatsiooniga ühendatud suitsuandurid ning nähtavatele kohtadele paigaldatud tulekustutid. Evakuatsiooniteed on alati avatud ja valgustatud, sealjuures väljapääs hoonest ja ruumidest on tagatud väljapoole avanevate uste kaudu, mis ei vaja võtmega avamist. Ettevõtte tegevusala ei ole seotud tuletöödega, seega tavapärasest erilisemaid ohutusmeetmeid rakendada ei ole vajalik.

Andrus Allikoja, Kinema OÜ tegevjuht

Põhimõtteliselt on nii kodus kui tööl sellised elementaarsed ja nõutud vahendid nagu suitsuandurid, mis on ühendatud turvafirma kontrolliga. Kui häire nendeni jõuab, sõidab turvafirma välja.

Loomulikult sai ka kodu ehituse käigus arvestatud kehtivate nõuetega nii sauna kui kamina ehitamise juures, ka nõuetekohane elektriinstallatsioon on oluline aspekt, mille valimisel raha kokku hoida ei tohi. Lisaks on piksekaitse. Ja loomulikult on ka lastele kodus räägitud, kuidas tulekahju korral käituda.

Tööl on meil kehtestatud kord, kuidas tulekahju korral käituda, hoone on näiteks ka vastavate avariiväljapääsu silitidega varustatud. Hoone on eraldatud mitmeks tulekaitsetsooniks tulekindlate ustega.

Taavi Teets, Eesti Energia tuleohutusteenuse peaspetsialist

Tuleohutuse valdkond on Eestis suhteliselt hästi erinevate õigusaktide ja standarditega kaetud. Lähtuvalt riiklikest tuleohutusalastest regulatsioonidest oleme kujundanud ka oma asutusesisesed põhimõtted.

Eesti Energia kontsernis on  tuleohutusalane tegevus keskselt koordineeritud. Tuleohutuspaigaldiste korrashoiu tagamiseks on läbi raamhangete sõlmitud koostöölepingud vastavat teenust osutavate partneritega.

Ettevõtte eripära arvestades toimub töötajate regulaarne tuleohutusalaste teadmiste täiendamine peamiselt läbi sisekoolituste ja praktiliste õppuste korraldamise.

Eesti Energial on väga hea koostöö piirkondlike päästekeskustega, mida ilmestavad perioodiliselt läbi viidavad koostööõppused erinevatel energeetikaobjektidel.

Ene Koitla, EITSA juhatuse esimees

Kasutan suitsuandurit ja tulekustutit. Kindlasti jälgin, et kuskil poleks järelvalveta lahtist tuld. Eriti oluline on seda jälgida jõulude ajal. Seoses sellega, et ma armastan palju elavat tuld küünalde ja kaminate näol, olen õppinud ohutult tulega ümber käima.

Olen tutuvunud ka e-õppe teel tulekustutusvõimalustega. Teooria osas tunnen ennast kindlalt, aga loodan, et praktiliselt ei ole vaja oma teadmisi rakendada.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700