30. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: absurdikomöödia rabab eluliste teemadega

Norra koreograaf ja lavastaja Jo Strømgren on ühel korral Eesti juba oma maailmaesiettekande jaoks välja valinud, nüüd teeb ta seda uuesti, näidates Rakveres etendust “The Experiment”.Põhjamaades on Jo Strømg­ren nr 1 koreograaf ning tema maailmaesietendusi tulevad uudistama erialainimesed mitmest riigist, teab rääkida teatrifestivali Baltoscandal kunstiline juht Priit Raud.

Etenduste lavaletoomine koduriigist väljaspool näib olevat Strømgreni kindel veendumus. Tema esietendusi on toimunud küll Leedus, küll Valgevenes. Seegi kord teeb verivärske “The Experiment” kõigepealt tiiru Baltimaades, Poolas, Venemaal ning Valgevenes, enne kui seda Norra teatrites näha saab.

“See pole küll sotsiaalne teater, kuid läbi oma huumoriprisma, hoo ja absurdisituatsiooni näitab see näpuga asjadele ühiskonnas, mis ei ole kõige paremini lahendatud. Tema stiili üle võib vaielda ja mõnedele võib see tunduda ka tobe, aga ühes asjas on kõik veendunud – see on ropult naljakas,” iseloomustas Raud Strømgreni lavastajakäekirja.

“The Expe­ri­­ment” on tantsulavastus, aga selles on tantsijate asemel kasutatud näitlejaid ning see ei põhine tantsutehnilisel meisterlikkusel, vaid liigutustel ja situatsioonidel. Strømgren kasutab etendustes peaaegu alati ainult näitlejaid ja peaaegu alati on need kas ainult mehed või ainult naised. Seekord on lavastaja valinud naisnäitlejad.

Etendus räägib tõsistest ja ühiskonnas olulistest asjadest ning on oma olemuselt naljast kaugel. “Situatsioonid etenduses ei ole komöödiale sarnased, midagi naljakat seal iseenesest ei ole. Aga see on lahendatud toreda põhjamaise huumoriga ning ka keel annab sellele palju juurde,” arvas Raud.

Strømgren naudib etendustes väljamõeldud keelte kasutamist, mis sarnanevad mõne meile teadaoleva keelega. Baltoscandali teatrifestivalil kaks aastat tagasi meenutas Strømgreni näidendi tekst kõlaliselt hiina ja prantsuse keelt, seekord kõlavad näitlejate repliigid venepäraselt.

“Strømgreni etendustest arusaamine pole kunagi olnud mingi mure,” teab Raud. Ometi annab ta vihje, kuidas “The Experimenti” paremini hoomata: “Strømgren panustab palju pisidetailidesse. Kogu aeg toimub laval midagi ning järjest saab mingit uut informatsiooni, kui ainult tähelepanelik olla.”

Jo Strømgren Kompani

„The Experiment"

Maailmaesietendus Rakvere Teatri suures saalis 3. mai kl 19

Kanuti Gildi Saalis 4. mai kl 19.30

Piletid Rakveres 130/150.- kr, Tallinnas150/225.- kr

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700