7. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: reetmisest idealistliku hulluseni

Ugala teatris esietenduv Henrik Ibseni “Stockmannid” on tõsisemat sorti lavatöö, mis vaatamata rohkem kui sada aastat tagasi kirja pandud süžeele mõjub ergastavalt tänapäevasena.

Ibsen kirjutas näidendi “Rahva vaenlane”, mis on lavastuse “Stockmannid” aluseks, aastal 1882 – seega peaaegu 130 aastat tagasi. “Ilmselt oli ta selleks ajaks hästi tuttav Mihhail Bakunini anarhistlike ideedega ja tema mõtted ühiskondlikul ja poliitilisel suunal olid üpris radikaalsed,” rääkis lavastaja Andres Noormets, kelle sõnul mõjub näidendis kajastuv aktiivne ja isegi anarhistlik eluhoiak intrigeerivalt siiamaani.

“On hämmastav, et Ibseni tekst on tänaseni ülimalt aktuaalne ja huvitav. Siin on koos põnevust ja intriige, reetmist, armastust, leppimist, majanduslikku kalkulatsiooni ja idealistlikku hullust,” valgustas lavastaja.

Loo keskmes on väikelinna elu ja hoiakud, mis kriisisituatsioonis äärmuseni pingestuvad. Linnakese inimesed seisavad valiku ees – kas jääda endale ja oma ideaalidele kindlaks või säilitada demagoogiale ja kokkulepetele tuginedes valitsev olukord. Intriigi kannavad vennad Stockmannid, arst ja linnapea, kes peavad tegema valikuid, mis on ühelt poolt ülimalt ebapopulaarsed ja teisalt rohkem kui hädavajalikud.

Eks ajalugu kordub ning asjad, millest etendus räägib, ei ole võõrad ka tänapäeva ühiskonnas. “Kohati on situatsioonid otsekui tänastest päevalehtedest maha kirjutatud ning tegijad ei püüa neid mingite uduste kunstiambitsioonidega katta, vaid pigem teravdada ja välja valgustada,” kinnitas lavastaja oma eesmärki näidendi tegevustikku teadlikult kaasaegsena mõjuda lasta.

“Stockmannide” peaosades mängivad Ugala teatri näitlejad Aarne Soro, Vilma Luik, Carita Vaikjärv, Arvi Mägi, Peeter Jürgens, Tarvo Vridolin, Andres Oja, Andres Tabun jt. Lisaks põhirollide täitjaile teevad etenduses kaasa ka teatri noortestuudio trupp ning Viljandi Rahvateatri näitlejad. Kokku astub etenduses lavale lausa poolsada inimest. “Loodan, et “Stockmannid” on köitev ja kaasahaarav vaatamine kõigile teatrihuvilistele inimestele,” arvas Noormets.

"Stockmannid”

Autor Henrik Ibsen

Lavastaja Andres Noormets 

Esietendus 8. mail Ugala teatri suures saalis

Piletid 165 kr

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700