Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 12. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

50% Eestis kasutatavast tarkvarast on piraattarkvara

Eile avaldatud Business Software Alliance’i uuringust selgub, et 50 protsenti Eestis kasutatavast tarkvarast on piraattarkavara.

Microsoft Eesti sõnul avab piraattarkvara kasutaja kurjategijatele ise sissepääsu oma arvutisse. „Piraattarkvaraga kaasneb puudulik turvalisus - ligi 90% piraattarkvarast on nakatatud viiruste ja muu pahavaraga,“ rääkis piraattarkvara ohtudest Microsoft Eesti tootejuht Pert Lomp. „See aga võimaldab häkkeritel kontrollida arvutis liikuvat infot, sealhulgas pangaparoole ja muid salajasi isikuandmeid. Nakatatud arvutitest liiguvad viirused edasi ja seega seatakse ohtu kõik internetti kasutavad inimesed,“ selgitas Lomp.

Ebaseadusliku tarkvara kasutamine pärsib ka Eesti IT-sektori arengut, kuna saamata jäänud tulu tõttu jäävad loomata uued töökohad ning innovaatilised lahendused. „Lisaks jääb riigil piraattarkvara tõttu saamata makse ligi 250 miljoni krooni eest – see on raha, mida saaks kasutada elukeskkonna parandamiseks, eriti praegustes keerulistes majandustingimustes,“ ütles Pert Lomp.

Kõigil arvutikasutajatel soovitatakse seetõttu vältida illegaalse arvutitarkvara kasutamist ja kontrollida, kas arvutis kasutatavad programmid on seaduslikud.

Business Software Alliance’i uuringutega piraatluse kohta saab tutvuda aadressil http://portal.bsa.org/globalpiracy2009/index.html

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700