Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 13. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestimaalaste nutikus pannakse proovile

Eestis algab täna uuringu "Tean ja oskan" prooviküsitlus, mille käigus küsitletakse 16-65 aastasi inimesi seitsmes maakonnas.

TEAN ja OSKAN on Eestis kasutatav nimetus rahvusvahelisele täiskasvanute uuringule PIAAC – Programme for International Assessment of Adult Competences.  Uuritakse 16-65 aastaste inimeste võtmeoskusi, mis on vajalikud, et 21. sajandi ühiskonnas ja majanduses toime tulla. Kutse Eesti prooviküsitluses osaleda saadetakse juhusliku valiku alusel 3300 inimesele seitsmes linnas ning kaheksas vallas.

Haridusministeeriumi teatel on väga oluline, et kõik kirja saanud inimesed leiaksid võimaluse vastamiseks. Kui osalusprotsent jääb alla 70, siis võidakse Eesti andmed jätta rahvusvahelisest võrdlusest kõrvale. Rahvusvahelises uuringus osaleb 26 peamiselt OECD riiki ja enamik Euroopa Liidu riike. Eestis pole varem täiskasvanute oskusi mõõdetud, küll on analoogne PISA uuring läbi viidud õpilaste hulgas.

"Tean ja oskan" uuringu ühe tähtsaima tulemusena saab Eestit  võrrelda teiste maailma arenenud riikidega. Oluline on ka info selle kohta, kus ja kuidas täiskasvanute oskused arenevad, kui palju on oskuste tase seotud kooliharidusega, hilisema töö, koolituste ja koduse keskkonnaga.

2010. aasta kevadel viiakse läbi testküsitlus – kontrollitakse mõõtmisvahendeid. Selleks küsitletakse Eestis 1800 inimest. 2011-2012 aastal toimub põhiuuring, mille käigus kogutakse andmeid 7500-lt inimeselt.

PIAAC uuringut on nimetatud ka täiskasvanute PISA uuringuks (Programme for International Student Assessment), mida on õpilaste hulgas läbi viidud juba aastaid ning kus Eesti õpilased on saanud väga häid tulemusi.        

 

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700