14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: ERSO peadirigent jätab hüvasti 

“Muusikat pole vaja mõista – kuulata ja tunda on vaja, laske sel enesest läbi voolata ja te tunnete täpselt, mida see tähendab,” ütles Nikolai Aleksejev, kes jätab ERSO peadirigendina täna hüvasti oma orkestri ja publikuga.

Peadirigent Nikolai Aleksejevi käe all on ERSOst saanud “tõepoolest suur orkester väljendusrikka diapasooniga, tehniliselt kõike suutev, aga mis peamine –  loomingulisest enesekindlusest pakatav kollektiiv,” kirjutas pärast käesoleva hooaja avakontserti Rein Veidemann Postimehes.

Esimest korda juhatas Nikolai Aleksejev ERSOt 1983. aasta jaanuaris, seega võib senise koostöö kogupikkuseks lugeda koguni 27 aastat. Tema üheksa-aastase peadirigendiaja finaaliks saab suurejooneline vene muusika gala, kus tuleb ettekandele kaks vene muusika tippteost.

Pjotr Tšaikovski Viiulikontsert on loodud 1878. aasta varakevadel Šveitsis Clarensis ja pühendatud tolle aja tippinterpreedile Leopold Auerile, kes tunnistas paraku teose mitte-mängitavaks. Tänapäeval kuulub see nii populaarsuse kui ka tehnilise keerukuse poolest viiulikontsertide tippude hulka. 

Tšaikovski Viiulikontserdis soleerib praeguse aja üks hinnatumaid viiulisoliste, prantslane David Grimal. Kõikjal maailmas tuntust kogunud interpreet on varem kahel korral esinenud ka Eestis, andes kammerkontserdi pianist Peep Lassmanniga ning soleerides enda asutatud ansambliga Les Dissonances.

Ka Sergei Rahmaninovi sümfoonia koorile ja suurele sümfooniaorkestrile “Kellad” on üks oma žanri tippsaavutusi maailma muusikaloos. Teos põhineb Edgar Allan Poe samanimelisel poeemil, venekeelse variandi autor on sümbolistlik luuletaja Konstantin Balmont.

Teoses kajastub inimese elutsükli kulg sünnist, läbi pulmade, elu keerdkäikude ja kannatuste kuni surmani. Eluetappe iseloomustavad erinevad kellad – hõbedased, kuldsed, vasksed ja raudsed.

Täna esitavad teose Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Läti Raadio Koor ja Eesti Riiklik Sümfooniaorkester. Solistid on Irina Dubrovskaja, Aleksandr Antonenko ja Atlan Karp. Dirigeerib Nikolai Alekseje

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700