Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 17. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuseumiöö meelitas muuseumisse üle 70 000 inimese

Muuseumiööl 15. mail oli üle Eesti avatud 130 muuseumi, mäluasutust ja arhiivi, mida külastas üle 70 000 inimese.

Suurim oli külastajate number Tallinnas – kokku leidis kella 18 ja 22 vahel muuseumidesse tee umbes 50 000 inimest. Kõige enam külastajaid käis Kumu Kunstimuuseumis ja Eesti Meremuuseumi Paksus Margareetas (mõlemas 6000 inimest). Samuti käis palju huvilisi Niguliste muuseumis (3500 külastust), Eesti Loodusmuuseumis (3450) ja Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis (3200).

Huvilisi jätkus ka mujale Eestis. Väga populaarne oli Narva muuseum (kahe maja peale kokku 3700 külastust) ja Virumaa muuseumid Rakveres (2300). Tartu populaarseimad atraktsioonid olid Tartu Toomkiriku tornide ja anatoomikumi külastamine (2465), Tartu Mänguasjamuuseum (1016) ja Eesti Rahva Muuseumi muuseumikompleksid (kokku  1395). Huvilisi jätkus ka väikestesse muuseumidesse. Inimeste suur huvi põhjustas ka järjekordasid ning näiteks Nukumuuseum ei saanud ruumipuuduse tõttu kõiki soovijaid vastu võtta. Suurt furoori tekitas Mõisaküla muuseumis eksponeeritud Egiptuse lapsmuumia, mida käis vaatamas veerand Mõisaküla elanikest! Ent Pranglisaarte muuseumissegi jõudis muuseumiööl 24 inimest.

130 muuseumi ja mäluasutuse hulgas oli mitmeid asutusi, mis võtsid muuseumiööst osa esimest korda, näiteks riigiarhiiv Tallinnas (635 külastust), sõjamuuseum Viimsis (300) ja kirjandusmuuseum Tartus (220).

„Muuseumiöö õnnestumine ka sellel aastal tõestas, et rahva huvi muuseumite vastu aina kasvab. Muuseumi tuldi kogu perega, palju oli igas vanuses lapsi. Tore on tõdeda, et ka vene kogukond osales väga aktiivselt,“  tõdes Piret Õunapuu, Eesti Muuseumiühingu juhatuse esimees. Lisaks venekeelsele publikule torkas silma ka suur noorte hulk, samuti oli külastajate hulgas väga palju sõpruskondi.

Muuseumides sai muuseumiööl kuulata ka T-lugusid - Eesti kirjanike lühipalasid, mida sai tasuta kuulata mobiiltelefonipõhises audiogiidis Regio T-numbri platvormil. 42 Eesti kirjaniku lood on jätkuvalt kuulatavad, ent peale muuseumiööd on teenus tasuline.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700