Möödunud aasta vaadatuim Eesti film oli "Pangarööv"

Kui viimase kümne aasta jooksul on Eestis valminud keskmiselt neli pikka kinomängufilmi aastas, siis 2009. aastal valmis neid seitse, mis on ühtlasi kogu taasiseseisvumisaja rekord, teatab Statistikaamet. Kinos esilinastunud  Eesti mängufilmidest oli vaadatuim „Pangarööv".

2009. aastal toodeti Eestis 86 filmi — 25 pikka filmi ja 61 lühifilmi. Mullu toodetud filmide koguarv oli poole väiksem kui viimasel kümnendil keskmiselt. Eesti filmitegijate valminud 25 pikast filmist 8 olid mängufilmid (neist 7 kinomängufilmid) ja 17 dokumentaalfilmid. Pikkade filmide koguarv suurenes varasemaga aasta võrreldes kolme filmi võrra. Lühifilmide arv on viimastel aastatel märgatavalt vähenenud.

Kinos esilinastunud Eesti mängufilmidest olid Eesti Filmi Sihtasutuse andmeil vaadatuimad „Pangarööv“ ja „Püha Tõnu kiusamine“, mis kogusid vastavalt 6500 ja 5800 vaatajat. Kuigi vaatajaarvud jäävad varasematele populaarsematele kodumaistele filmidele alla, tasub silmas pidada, et mõlemad esilinastusid 2009. aasta lõpus ja kogusid oma vaatajad paari kuuga.

Vaadatuimateks dokumentaalfilmideks olid „Disko ja tuumasõda“ ja aasta lõpus esilinastunud „Riigireetur“, mis kogusid vastavalt üle 4000 vaataja ja 1300 vaatajat.

2009. aastal käis kinos üle 1,7 miljoni inimese, neist vaatas kodumaiseid filme 28 000. Kinode piletitulu oli 117 miljonit krooni, sellest Eesti filmide näitamise eest 1,2 miljonit krooni.

Eesti kinodes linastus mullu 313 filmi, millest 8% (24 filmi) olid Eesti päritolu. Viimasel kümnendil on Eesti päritolu olnud keskmiselt 4% kinos linastunud filmidest.

Keskmine kinopileti hind oli 2009. aastal 68 krooni. Kinopilet hind on viimasel viiel aastal püsinud suhteliselt stabiilne.

Pikk kinofilm on vähemalt 60 minuti pikkune film, mis on tehtud kinos näitamiseks. Lisaks sellele on veel pikad videofilmid, mille pikkus on vähemalt 52 minutit.

Lühifilm — kuni 59-minutise kestusega kinofilm või kuni 51-minutise kestusega videofilm.


 

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara