Puhkepäev: Nargen heiskab purjed

Täna algab Haapsalus Kreegi päevadega suve suurfestival, Nargen Festival, mille raames toimub kuni septembrini hulgaliselt kontserte ja teatrietendusi mitmel pool Eestis.

Selleaastase, järjekorranumbrilt viienda Nargen Festivali keskmes on Veljo Tormise 80. ja Arvo Pärdi 75. sünnipäeva tähistamine.
Nargen Festival algab aga traditsiooniliselt Haapsalus Kreegi päevade kahe kontserdiga. Avakontserdil täna kell 20 Haapsalu väikeses linnuses esineb ansambel Paabel. Festivali kunstilise juhi Tõnu Kaljuste sõnul on see omanäoline noortegrupp väga sobiv Kreegi päevi avama: “Kui Kreek omal ajal, eelmise sajandi alguses korjas üles nii oma rahvaste kui ka teiste rahvaste meloodiaid ja seadis neid väga erinevatele gruppidele, siis Paabel on Kreegi vaimu edendaja tänapäeval noorte seas – sätib ja miksib osavalt maailma ja eesti muusikat väga erineval moel, olles kujunenud sillaks euroopa erinevates muusikatraditsioonides.”

30. mail kell 19 esinevad Haapsalu Toomkirikus Tõnu Kaljuste juhatusel aga Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Haapsalu koorid ja saksofonikvartett SaxEst. Kaljuste toob arhiivist esmakordselt publiku ette Cyrillus Kreegi rahvaviiside seadeid aastast 1918. Nende hulgas on portugali, kreeka, poola, vene, rootsi, soome, norra, hollandi, ungari ja eesti viisid.

Eesti esiettekandele tuleb ka Rootsi Raadio tellimusteos Tõnu Kõrvitsalt – “Hümnid Läänerannikult” –  rootsi-eestlaste vanad viisid Tõnu Kõrvitsa seades.

Tormise muusika nädalad Naissaarel
Tormise pidunädalad algavad 12. juunil “Eesti meeste laulude” uusversiooniga Noblessneri valukojas ja kulmineeruvad sealsamas helilooja sünnipäeval 7. augustil “Eesti ballaadide” kontsertettekandega.
Juulikuus saab Naissaarel mitmel kontserdil nautida Tormise koorimuusikat nii originaalis kui uues kuues.
ETV tütarlaste koor Aarne Saluveeri juhatusel esitab näiteks kava “Sampo tagumine”, Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel “Tormise ringi”, Villu Veski ja Tiit Kalluste on põiminud Tormise viisid aga Põhjala saarte häältega ning Aivar Tõnso & Co esitab Tormise loomingust inspireeritud noorte heliloojate põnevaid kompositsioone “Tormis remixed”.
1. augustil Tallinna Kammerorkestri kontserdil “Reminiscentia” saab kuulda aga helilooja enda seadeid oma vokaalteostest orkestrile, mitut neist esiettekandes.
Teise suure helilooja, Arvo Pärdi pidunädalad algavad 17. augustil samuti Noblessneri valukojas Nargen Opera ja Von Krahli teatri ühistöös valmiva uuslavastusega “Alguses oli” Pärdi muusikast, ja kulmineeruvad samuti helilooja sünnipäeval 11. septembril Paides ja Rakveres sünnipäevakontsertidega.

Pidunädalad täis filme, kontserte ja teatrit
Pidunädalad sisaldavad tuumakaid kavu: RAM Risto Joosti juhatusel esitab kava “De Profundis”, Eesti Filharmoonia Kammerkoor Daniel Reussi juhatusel “Kanon Pokajaneni”, Vox Clamantis ja Amsterdami tšellooktett Jaan-Eik Tulve juhatusel kava “Da Pacem”. Camerata Salzburg ja Eric Ericsoni Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel aga Arvo Pärdi loomingut kõrvuti Joseph Haydniga. Ja see pole veel lõplik kontserdite loetelu.
Pidunädalate raames toimub ka filmifestival “Arvo Pärdi muusika filmis”. Festivali raames saab Naissaarel näha ka Jaan Tätte uut näidendit “Lendajad” ning Noblessneri valukojas ja Pärnu kontserdimajas kuulata Tõnu Kaljuste dirigeerimisel Suvesümfooniat – ettekandele tulevad Beethoveni kantaat “Merevaikus ja õnnelik sõit” ning 9. sümfoonia “Ood rõõmule”. Esitavad Nargen Festivali Orkester, Segakoor Latvija ja solistid Hannah Holgersson, Annely Peebo, Oliver Kuusik, Dominik Wörner.

Nargen Festival 2010
28. mai – 17. september
Piletid: 50-400 krooni
www.nargenfestival.ee

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara