Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 3. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kampaania: eestlased söövad liiga vähe sealiha 

Kuna eestlased söövad 20% vähem sealiha kui keskmine eurooplane, algab tänasest Toiduliidu korraldatud sealiha teavituskampaania, mille põhirõhk on selgitustööl erineva liha rasvasisalduse ja toiteväärtuse kohta.

Toiduliidu juhi Sirje Potisepa sõnul  tarbitakse Eestis ühe inimese kohta aastas 71 kilogrammi liha, millest poole moodustab sealiha. Antud näitaja jääb siiski 20%-ga keskmise eurooplase tarbimisele alla. „Keskmine Euroopa elanik tarbib 6,7 kilogrammi sealiha aastas enam kui eestimaalane, kelle toidulaua alustalaks on aastasadu olnud just nimelt sealiha,“ sõnas Sirje Potisepp.

Eurostati andmetel söövad hispaanlased 60,7, taanlased 56,9, sakslased 55,7 ja meie lähinaabrid leedukad 41,8 kilogrammi sealiha ühe elaniku kohta aastas.

„Sealiha ümber ringleb nii palju müüte suure rasvasisalduse kohta, mis kindlasti vajaksid lahtirääkimist ja selgitamist,“ lisas Sirje Potisepp.

 Sealiha erinevate tükkide rasvasisaldus kõigub 5% - 35% vahel, mis on võrreldavad tervislikuks peetava kanaliha rasvasisaldustega. Igaüks leiab vastavalt oma toitumisharjumustele ja vajadustele õige tüki ning ei pea loobuma sealiha söömisest.

 TAUST

Tänasest algab Toiduliidu poolt algatatud sealiha teavituskampaania, mille põhirõhk on selgitustööl erinevate sealiha rümbatükkide rasvasisalduse ja toiteväärtuse kohta. Sealiha teavituskampaania kestab 2010 aasta lõpuni ning kampaaniat rahastavad PRIA ja Toiduliit.

Keskmiselt sisaldab:

                     

Sealiha    Kanaliha (toores, nahaga)

Energia       256 kcal    262 kcal

Rasva         16,7g         21,0

Valgud        17,0 g       18,7

Mg                21 mg      17 mg

Tsink           2,8 mg     1,3 mg

Rauda        1,1 mg     1,2 mg

 

                    seafilee    kanafilee

Energia     144 kcal    141 kcal

Rasva            6,0 g     6,3g

Valgud            22 g     21 g

Mg                 22 mg     17 mg

Tsink            2,6 mg    1,3 mg

Rauda         0,96 mg    1,2 mg

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700