4. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: eliit Mikkeli muuseumis

Mikkeli muuseumis avatud kuulsate saksa ekspressionistide esinduslik graafikanäitus annab ülevaate eelmise sajandi esimese poole meeleoludest.

Kuulsate kunstnike nimistu näitusel on aukartustäratav: Paul Klee, Oskar Kokoschka, Otto Dix, George Grosz, Max Liebermann, Ernst Barlach. Tööde valmimisaeg jääb peamiselt Esimese maailmasõja eelsetesse ja järgsetesse aastatesse, mis annab hea ettekujutuse nii kunstis kui ka poliitilises elus toimunud muudatustest.

Ekspressionism oli 20. sajandi alguse kunstivool, mille tuumik moodustus Saksamaal. Kunstnikerühmitused nagu Die Brücke ja Der Blaue Reiter viljelesid just seda stiili. Ekspressionismi eesmärk ei olnud otsida objektiivset tõde, vaid heita pilk inimese hingesügavustesse. Subjektiivset ainest anti edasi äärmiselt rõhutatud pinge, moonutuste ja liialduste kaudu.

Sõjaeelset ekspressionismi esindavad Mikkeli näitusel teiste hulgas Paul Klee, Egon Schiele, Emil Nolde. Otto Dix on tuntud karmi ja halastamatu sõjakoleduste kujutajana.

Tema motiivide realistlikkus ja naturalism lähtus sõjajärgsest, ekspressionismile vastanduvast kunstivoolust uusasjalikkus. Uusasjalikkust iseloomustas argisus ja palavikuline koleduste rõhutamine, inimelu ning maailma õõv ja äng.

Ekspressiivne käsitluslaad jäi siin küll püsima, kuid inspiratsiooni saadi vahetult enda ümber toimuvast. Mikkeli näitusel on Dix esindatud aktide ja portreedega.

Voldemar Puhki portreed olevat valminud ühisel väljasõidul Dresdeni lähedale 1920. aastal koos Puhki, George Kindi ja Anton Starkopfiga. Näituse tekstiline osa ongi üles ehitatud saksa kunstnike sidemetele eesti kunstnikega. Näiteks on George Kindil oluline osa ka Eduard Viiralti õpingutes.

“Pinge. Saksa ekspressionism Eesti Kunsti-muuseumi kogust”

Mikkeli muuseum

Näituse kuraator: Anu Allikvee

Näituse kujundaja: Inga Heamägi

Näitus jääb avatuks kuni 31. oktoobrini.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700