7. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õnnelik olemine on enda valik

Iga tegutsemise eesmärk, nii tööl olles professionaalina kui ka eraelus, on kogeda õnnetunnet. See on jõud, mis meid liikuma paneb ja liikumas hoiab.

Õnn aga on valik. Mis kasvab välja aususest või ebaaususest enese suhtes. Valikud saavad olla teadlikud või ebateadlikud. Valiku tagajärgedeks on keskkond ning olukorrad, milles viibime. Meie seisund.

 Vaevaline ärkamine hommikul, valutav keha, tunne, et PEAB minema ja tegema ning vaikne ohe liftis teel kontorisse, võivad olla ühed märgid ebaaususest enese vastu. Ehk me väsime ja kaotame motivatsiooni siis, kui me pole eneste vastu ausad.

Defineerin lihtsustatult ausust enese vastu kui isiklike väärtushinnangute ja tõkspidamiste ehk sisekeskonna ühtimist väliskeskkonna teguritega, milles viibime. A match. Ebaausust sümboliseerib kahe keskkonna mitteühtimine. Ausus enda vastu ei ole üldjuhul külm, kalkuleeritud ega ratsionaalne, aga see ei ole ka välistatud. Kindlasti on ta aga subjektiivne.

Vahel võime öelda, et pole valikut. Jah, on olukordi, kus võimalused on ahtad, kuid olemasolevale on alati peidus vähemalt üks alternatiiv. Küsimus on, kas on julgust. Viimase leidmine on suur isiklik väljakutse.

Motivatsiooni omamine ei tähenda, et energiatase on kogu aeg kõrgel, ei tähenda ringi lendamist ja täiega panemist, samuti ei ole see seotud saavutusvajaduse, positsiooniga. See väljendub pigem kindluse, rahu ning teadmisena, et teed õiget asja.

Motivatsiooni sidumist saavutusvajadusega võib nimetada üheks suurimaks enesepettuseks, mida üks inimene enese suhtes teha võib. Seda võib nimetada motivatsiooni leidmise-kaotamise-leidmise spiraaliks, kus rattas sõtkuja aines, mis teda „süütab“, temast kusagil väljaspool asub. Nõnda vajame ikka ja jälle mingisugust turgutust. Ikka ja jälle muutub kunagine hea keskkond või positsioon, millesse astusime, argiseks. Ikka ja jälle tuleb peale tunne, midagi rahutuse laadset, et midagi tuleks muuta, kusagile minna, sinna, kus võib-olla on parem. Ja selles lootuses me liigume, kas paralleelselt või siis vertikaalselt üles kõrgemale.

Ükski koolitaja, partner ega arenguprogramm ei saa seda miskit, mida me motivatsiooniks kutsume, meile pakkuda või garanteerida. Nad saavad olla vaid toeks ning heal juhul meid lühiajaliselt innustada. Kõik ülejäänu tuleb endal teha või täpsemalt öeldes leida.

Vabaduse, kasvõi hetkelise tuulepuhangu sumbunud olukorda, annab kasvõi juba teadmine, et sa saad alati lõpetada olemasoleva ning valida mõne teise suuna ning tegevuse, kui nii õige tundub. Ja õige on pigem sisemise tunnetuse küsimus, mida ideaalis võiksid toetada mingisugused ratsionaalsed argumendid, kaalutlus, aga see ei pruugi ega pea nii olema.

PANE TÄHELE

olukord milles viibid, on alati olnud sinu teadlik või ebateadlik valik

sa saad alati uuesti valida

kui oled siiralt tegutsenud, oled alati varasemalt teinud enese jaoks õigeid otsuseid

vead elavad minevikus, probleemid tulevikus ja lahendused praegu

oled antud hetkel inimesena ja professionaalina aegade parim

iga olukord ja situatsioon töötab sinu kasuks, sest ta on alati arendav

Autor: Urve Vilk, Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700