11. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Tallinnasse jõuavad maailma parimad kitarristid

Tallinna V Kitarrifestival pakub hõrku muusikavalikut ja kohtumisi säravate tähtedega Argentiinast, Kreekas, Serbiast ja mujalt.

Avakontserdi annab Serbia “imelaps” Sabrina Vlaskalic, kes on võitnud esikoha 24 maailma olulisemal kitarrikonkursil. Temperamentne serblanna on oodatud esineja juba kõikjal Euroopas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas. Tallinnas saab tema esituses kuulata kitarrirepertuaari säravamaid teoseid, aga ka pisut Balkani muusikat, mille mängimiseks kitarr on ideaalne instrument.

Temperamentne lõunamaade muusika

Kitarrisõprade absoluutne lemmik läbi aegade on olnud Argentiina muusika. Festivali teisel päeval musitseerib Argentiina-Iiri päritolu muusik Patrick Zeoli, kes on tuntud hea Lõuna-Ameerika rahvamuusika tundjana ja lisaks kitarrile samuti suurepärase charangomängijana. Charango on väike kitarr, ülimalt väljendusrikas pill Argentiina ja Boliivia muusika mängimiseks. Patrick Zeoli esitabki eestlasele eksootilist Argentiina muusikat nii kitarril kui ka charangol.

Kreeklanna Elena Papandreou’d peetakse kõigi aegade üheks  paremaks naiskitarristiks. Elena on võitnud mitmed prestiižikad kitarrikonkursid, nende seas Guitar Foundation of America, Maria Callase nim konkurss Kreekas ja Alessandria konkurss Itaalias. Praeguseks on temast saanud täht, kes annab kontserte maailma mainekamates kontserdisaalides, nagu Carnegie Hall, Musikverein Viinis jne.

Temale on muusikat kirjutanud Roland Dyens, Nikita Koshkin ja paljud Kreeka tuntud heliloojad. Ka Tallinnas esitab ta rohkesti Kreeka muusikat. Leo Brouwer on õelnud: “Kui tahate kuulata täiuslikku poeesiat kitarril, kuulake Elena Papandreou mängu.”

Tallinna kitarrifestivali kunstilise juhi Tiit Petersoni arvates on festivali seekordne lõppkontsert kitarrimaailma suursündmus Põhjamaades. “Eestis pole siiani käinud nii auväärset kitarrikunstnikku. Meil on võimalik nautida kitarrilegendi Oscar Ghiglia kontserti, mis on maailmas üha haruldasemaks jääv sündmus,” ütleb Peterson.

“Oscar Ghiglia on teinud hiilgava karjääri, tema kontserdid on olnud oodatud sündmusteks kõikjal maailmas. Oscar Ghiglia on õpetanud üle 20 aasta Baseli Muusikaakadeemias, selle aja jooksul on tema juures õppinud parimad kitarristid kõikidelt kontinentidelt. Andres Segovia pidas just teda oma töö vääriliseks jätkajaks.”

Festival kasvulavaks Eesti noortele kitarristidele

Lisaks saab iga päev kell 16 toimuvatel kontsertidel kuulda head kitarriklassikat, palju uut eesti muusikat ja Eestis esmakordselt kõlavaid teoseid Soome heliloojatelt. Maailma esiettekandena kõlab Andrea Talmelli teos “La Passione”, mängib Soome noorema põlvkonna väljapaistvamaid kitarriste Patrik Kleemola. Suure hulga ilusat uut kitarrimuusikat on kirjutanud Lauri Jõeleht ja Ranno Nurmsaar, mida esitavad Eesti noored kitarristid.

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700