Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 25. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiakokkuhoiust: kassil lõigati saba ära, et külm sisse ei pääseks

Uurisime, mida arvatakse energiakokkuhoiu võimalustest ja vajadustest. Vastajate hulgas oli nii ratsionaalseid kokkuhoiu tasuvuse hindajaid kui ka väga kokkuhoiuteadlikke tarbijaid.    

Kas mõtlete energiasäästule ja kuidas energiat kokku hoiate?

Loomulikult ma mõtlen energiasäästule ja seda kõige elementaarsemal tasemel. Tean, kuidas vett keeta nii, et ei kuluks liigselt energiat, millal elektrimasinaid kasutada, nii et kehtiks odavam öötariif ning kuidas arvuti välja lülitada. Veekannus pole mõtet rohkem vett soojendada, kui parasjagu tarvis on jne.

Käituda tuleb teadlikult, vanasti tähendas see näiteks seda, et kui kass tuli talvel uksest sisse, ei lastud tal pikalt tuppa voolata, vaid ta pidi kiiresti sisse tulema, sest mida pikemalt oli uks lahti, seda rohkem külma õhku tuppa tuli. Mõnes piirkonnas lõigata kassil isegi saba ära, et ta kiiremini tuppa pääseks. Sama kehtib tänapäeval külmkapi kohta. Enne külmiku ukse avamist tasuks läbi mõelda, mida sealt võtta soovitakse. Samuti peab külmikut regulaarselt sulatama, et ta vähem energiat tarbiks.  

Ma ei usu, et energiasäästu taga oleks inimeste jaoks taastumatute ressursside otsalõppemise kartus, enamus inimesi ei mõtle sellele temaatikale. Pigem on tänase kokkuhoiu taga meie keeruline majanduslik olukord. Meie sissetulekud, võttes arvesse muu Euroopa või Ameerika hinnataset, on palju väiksemad kui võiksid olla, seetõttu võiks ka elektrienergia hind olla tunduvalt madalam, et inimesed ei peaks külmetama, nagu seda eelmisel talvel paljud tegid. Samas ei taha ma muidugi, et energiat raisataks nii palju nagu näiteks Norras seda tehakse, kus on õhtuti näiteks kõik ehitised  tee ääres eredalt valgustatud.    

Katrin Aedma, OÜ KA Konsultatsioonid juhataja-konsultant

Jälgin kulutusi ja püüan kasutada ökonoomsemalt ning energiat mitte raisata. Liigne tarbimine on lisaks energiallikate otsalõppemise hirmule kliendilna ka kallis ja liigselt kulukas.

Üks võimalus energiakulusid hajutada on töine energiatarbimine, mille tariif on odavam. Seadmed ja kodumasinad, mida kodus kasutame, oleme valinud ökonoomsed. Ja tasub jälgida seda, et kodumajapidamises ei pea kõik tuled korraga põlema, samuti tasub toast lahkumisel lambid ära kustutada.

Kui tänasel päeval on raske aja tõttu oluline eelkõige säästlikkuse teema ehk kuidas kasutada olemasolevaid ressursse mõistlikult ja kokkuhoidlikumalt, siis tulevikus on arvatavasti ka tavatarbija kasutuses uued seadmed ja energialiigid, mis muudavad energiatarbimise nii mugavamaks kui ka odavamaks. Ma mõtlen näiteks tuumakütust ja tuumaenergiat, mis peaksid olema tulevikus ka tavatarbijale kättesaadavad.

Kaido Kaare, ettevõtja

Mõtlen ikka kokkuhoiule, aga üsnagi ratsionaalselt. Peale selle, et suuremad elektrit kulutavad tööd sätin nädalavahetustele, eriti millegagi energiat kokku ei hoia. See, et toast lahkudes tuleb tuli ära kustuda, on minus juba lapsepõlvest veres, ma pole oma käitumist selles suhtes säästlikumaks muutmise eesmärgil kuidagi muutnud, teen seda kogu aeg.

Kõige suuremaks energiaröövijaks on minu kogemuse põhjal põrandaküte, mille kasutamise vajaduse määrab paraku ilm. Samas võtab gaasihinna pidev tõus igasuguse säästmise rõõmu, kuna iga aasta alguses tuleb teade hinnatõusu kohta.

Töötan töökeskkonnas, kus keskkonnasäästu ja taastumatute energiaressursside kokkuhoiule mõeldakse üsna palju, aga üldiselt ei usu, et mujal mõeldaks sellele väga palju. See on küll lühinägelik, aga siiski väga inimlik, et mõeldakse eeskätt oma inimpõlve peale.

Karin Sepp, The Division AS i tegevjuht

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700