Autor: Signe Sillasoo • 29. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. juuli on FIE-de tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg

Maksu- ja Tolliamet juhib tähelepanu, et neljapäeval, 1. juulil on füüsilise isiku tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg.

Selleks ajaks peab 2009. aasta tuludeklaratsioonide põhjal tulumaksu juurde maksma üle 9800 maksumaksja, kogusummas üle 100 miljoni krooni.

Tänase seisuga on kohustuse täitnud 6611 maksumaksjat ja amet ootab veel 3267 maksumaksjalt enam kui 67,5 miljoni krooni laekumist. Kokku kuulub 2009. aasta tuludeklaratsioonide alusel juurdemaksmisele üle veerand miljoni krooni tulumaksu. Nendele maksumaksjatele, kelle e-posti aadress on MTA-le teada ja kellel ei ole piisavalt raha ettemaksukontol, et täita 1. juulil saabuvat maksukohustust, saadeti e-kiri meeldetuletusega eelseisvast tulumaksu kohustusest.

Maksu- ja Tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul on igal aastal neid, kes jätavad tulumaksu õigel ajal tasumata. „Maksumaksjatel, kes seda õigel ajal ei tee, tuleb hilisema maksmise korral tasuda ka intresse. Intressimäär on seejuures väga kõrge - ligi 22 % aastas. Neil, kellel aga võib olla probleeme tulumaksukohustuse õigeaegse täitmisega soovitame pöörduda kohalikku teeninduskeskusesse, et kokku leppida tulumaksu ajatamises. Sellisel juhul saab ka taotleda intressimäära vähendamist poole võrra," sõnas Udde.

Maksu- ja Tolliamet saatis mai lõpus kõigile juurdemaksu tasumise kohustusega maksumaksjatele maksuteated. Oma maksuteadet ja isikuandmeid saab kontrollida ka e-maksuametis/e-tollis.

Kui enammakstud tulumaks saadakse tagasi ja pärast esitatakse parandusdeklaratsioon, siis uut tagastust automaatselt ei toimu. Töö parandusdeklaratsioonidega nõuab aega ja uus tagastus võib toimuda pärast 1. juulit. Kui deklaratsioonis on soovitud, et tagastatav summa jääks tulevaste kohustuste katteks, siis tagastatakse enammakstud summa ainult kirjaliku avalduse alusel.

2009. aasta eest esitati kokku üle 560 000 tuludeklaratsiooni, neist 92% elektrooniliselt. Deklaratsioonide üldarv kahanes aastaga 3,6% võrra. Edukaim e-maakond oli Lääne maakond 95,% (eelmisel aastal Järva maakond 96,4%).

Viie tööpäeva jooksul sai enammakstud tulumaksu tagasi 96% läbi e-kanalite tulu deklareerinud maksumaksjatest. Kokku kuulus tagastamisele enamtasutud tulumaksu 1,75 miljardit krooni.

Füüsilisele isikule, kes deklareeris kasu vara võõrandamisest ning füüsilisest isikust ettevõtjatele, on tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg 1. oktoober.

Infot tulumaksu tasumise ja tagastamise kohta saab Maksu- ja Tolliameti infotelefonilt 1811 või 8800811.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700